Οικονομία

Προτεραιότητα η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Προτεραιότητα η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Προτεραιότητα η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με απώτερο σκοπό οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνήσουν ώστε να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη.

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ξανά ότι θα πρέπει να επανέλθουν διατάξεις που καταργήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες αφορούν την επεκτασιμότητα των συμβάσεων, την επιστροφή της μετενέργειας στους 6 μήνες, από τους 3 μήνες που ισχύει σήμερα.

Τα παραπάνω μέτρα θα προωθηθούν σε συνδυασμό με την επαναφορά και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβηση και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα προκαλέσει αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά παράλληλα το υπουργείο Εργασίας θα καταργήσει τις διατάξεις που μείωσαν των κατώτατο στα 586 ευρώ και κατάργησαν τις τριετίες. Αλλάζουν επίσης, οι όροι για τις ομαδικές απολύσεις και για τις αποζημιώσεις απόλυσης και μειώνεται ο χρόνος δοκιμαστικής εργασίας για χορήγηση αποζημίωσης.

Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε μείωση στην ενοικίαση εργαζομένων και στις εργολαβίες στο δημόσιο. Προανήγγειλε επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, μεταρρυθμίσεις στο ισχύον πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να επανέλθουν σε νόμιμο καθεστώς διαμονής και εργασίας οι νόμιμα εγκατεστημένοι μετανάστες. Επίσης, θα επανασυσταθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ).