Οικονομία

Ιδιότυπη περαίωση για όσους έκρυψαν εισοδήματα για μπουν 2,5 δισ. ευρώ στο «Ταμείο»

Ιδιότυπη περαίωση για όσους έκρυψαν εισοδήματα για μπουν 2,5 δισ. ευρώ στο «Ταμείο» Ιδιότυπη περαίωση για όσους έκρυψαν εισοδήματα για μπουν 2,5 δισ. ευρώ στο «Ταμείο»
Ιδιότυπη περαίωση για όσους έκρυψαν εισοδήματα για μπουν 2,5 δισ. ευρώ στο «Ταμείο» Να μπουν άμεσα στα κρατικά ταμεία 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους που αναλογούν στο «μαύρο χρήμα», επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω μιας ιδιότυπης «περαίωσης», για όσους έκρυψαν εισοδήματα

«Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για την επιστροφή όχι του μαύρου χρήματος, αλλά των φόρων που διέφυγαν λόγω της ύπαρξής του», ανέφερε σχετικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στο «ΒΗΜΑ».

Το σχέδιο του υπουργού για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, προβλέπει μια ιδιότυπη «περαίωση», για όσους έκρυψαν εισοδήματα. Η αρχή θα γίνει με 3.500 μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι θα κληθούν, με κίνητρο μια γενναία έκπτωση, να πληρώσουν άμεσα τους φόρους που γλίτωσαν, διαφορετικά, θα δεσμεύονται οι περιουσίες τους και θα έρχονται αντιμέτωποι με κακουργηματικές διώξεις.

«Όταν κάποιος παραδέχεται το χρέος του στην Εφορία, πρέπει αμέσως να κάνει συμπληρωματική δήλωση. Δεν είναι φιλοσοφία μου να οδηγούνται στη φυλακή. Πρέπει όμως όσοι δεν πληρώνουν να γνωρίζουν τις κυρώσεις», αναφέρει ο Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης στο «Βήμα».

Ήδη έχει δημιουργηθεί βάση δεδομένων στην οποία έχουν φορτωθεί όλες οι διαθέσιμες λίστες με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής(Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Νικολούδη, σκαφάτοι κλπ), οι οποίες διασταυρώνονται με τις δηλώσεις εισοδήματος της περιόδου 2000-2014. Ο έλεγχος τους γίνεται κατά προτεραιότητα από τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ, οι οποίοι με νομοθετική προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, θα μπορούν να επιβάλλουν και τα πρόστιμα.

«Έχω συνεννοηθεί με την αρμόδια υπουργό την κυρία Νάντια Βαλαβάνη, να συντομεύσουμε και θεσμικά, ώστε να δοθεί η αρμοδιότητα στον κάθε ελεγκτή να βεβαιώνει και τον φόρο», προσθέτει ο κ. Νικολούδης στην εφημερίδα.

Ταυτόχρονα θα προωθηθεί άμεσα πλέγμα μέτρων που θα προβλέπουν σαρωτικούς ελέγχους στις δημόσιες συμβάσεις, καθώς επίσης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού και τσιγάρων.