Οικονομία

Πώς θα βελτιωθεί η ρευστότητα των Ταμείων

Πώς θα βελτιωθεί η ρευστότητα των Ταμείων
Πώς θα βελτιωθεί η ρευστότητα των Ταμείων Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Σε… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, έχει εξελιχθεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο αγώνας που δίνεται κάθε μήνα για να καταβληθούν χωρίς προβλήματα οι συντάξεις οι λοιπές κοινωνικές παροχές (πχ επιδόματα), αναγκάζουν τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δώσει άμεσα λύσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από τα 20 δις ευρώ που είναι η επιβάρυνση που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία από την εισφοροδιαφυγή και από την ανεργία, το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό, από το 1,2 δις ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι το έλλειμμα των ταμείων για το τρέχον έτος. Επίσης, άλλο 1,4 δις ευρώ υπολείπεται η κρατική χρηματοδότηση – στήριξη προς τα ταμεία το 2015, σε σχέση με το 2014, γεγονός που επιβαρύνει και άλλο την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό έρχονται να προστεθούν τα κεφάλαια που έχουν τα ταμεία για να καλύπτουν την έλλειψη ρευστότητας, τα οποία τον περασμένο Νοέμβριο ήταν μόλις 435 εκατ. ευρώ, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν πάνω από 2,15 δις ευρώ, για να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι απολύτως οριακή.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό σκηνικό η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), επεξεργάζεται σειρά προτάσεων για να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων. Αυτές είναι οι εξής:

*ΑΚΑΓΕ: Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) διαθέτει πόρους που υπερβαίνουν τα 3,2 δις ευρώ. Όμως, βάσει του σχεδιασμού του, αποτελεί έναν ασφαλιστικό «κουμπαρά» που δεν επιτρέπεται να σπάσει πριν από το 2019 για να μπορέσουν έτσι να βρουν οι επόμενες γενιές ένα ικανοποιητικό αποθεματικό για να λάβουν σύνταξη. Τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ προκύπτουν από την επιβολή εισφοράς στους εν ενεργεία συνταξιούχους. Ένα μέρος αυτής πηγαίνει όμως υπέρ των κύριων και επικουρικών ταμείων και έως τώρα έχει συγκεντρωθεί ποσό άνω του μισού δις ευρώ. Αυτό το κεφάλαιο μπορεί και μάλλον θα αξιοποιηθεί από την ΓΓΚΑ, για να καλύψει «τρύπες» που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια της χρονιάς.

*Πρόστιμα: Υπάρχουν μια σειρά από πρόστιμα, που επιβάλλονται έτσι και αλλιώς από το κράτος και από τα οποία θα μπορούσαν τα ταμεία να έχουν επιπλέον έσοδα. Η ΓΓΚΑ επεξεργάζεται σχέδιο για να θεσμοθετηθεί η διαδικασία, σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών. Τα πρόστιμα αυτά είναι όσα επιβάλλουν οι ανεξάρτητες αρχές, όσα προκύπτουν από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και εκείνα που επιβάλλονται από την Αρχή Ανταγωνισμού και από το υπουργείο Εμπορίου, όπως επίσης και όσα προκύπτουν από φορολογικούς ελέγχους προς τις επιχειρήσεις, όταν διαπιστώνεται ότι φοροδιαφεύγουν.

*Κοινωνικές ρήτρες: Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα δημόσια έργα, ειδικά στις περιπτώσεις συμβάσεων παραχώρησης, καθώς έτσι η επιβάρυνση θα αφορούσε μόνο τον εργολήπτη. Ουσιαστικά, περιλαμβάνει ενεργειακά έργα και μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπως επίσης και έργα που προκύπτουν μέσα από Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).