Οικονομία

Χωρίς... λιμάνι η Γ.Γ Κοινωνικής Ασφάλισης - Το μπέρδεμα με τους Αναπληρωτές Υπουργούς

Χωρίς... λιμάνι η Γ.Γ Κοινωνικής Ασφάλισης - Το μπέρδεμα με τους Αναπληρωτές Υπουργούς Χωρίς... λιμάνι η Γ.Γ Κοινωνικής Ασφάλισης - Το μπέρδεμα με τους Αναπληρωτές Υπουργούς
Χωρίς... λιμάνι η Γ.Γ Κοινωνικής Ασφάλισης - Το μπέρδεμα με τους Αναπληρωτές Υπουργούς Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Χωρίς... λιμάνι βρίσκεται εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα η Κοινωνική Ασφάλιση, αφού ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες επανένταξής της στο υπουργείο Εργασίας. Κάτι τέτοιο αναμένεται ότι θα γίνει με την κατάθεση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός της ημέρας.

Η αρχική απόφαση της νέας κυβέρνησης, να μεταθέσει την Κοινωνική Ασφάλιση, από το υπουργείο Εργασίας, στο υπουργείο Υγείας και η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, έχει ανατραπεί, θεωρητικά. Ύστερα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και αφού πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το Μέγαρο Μαξίμου, πείστηκε και αποφάσισε να πάρει πίσω την αρχική απόφαση, επιτρέποντας στην Κοινωνική Ασφάλιση να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας. Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να κατοχυρωθεί και πρακτικά, αφού το παλιό, πια, Προεδρικό Διάταγμα, δεν έχει αντικατασταθεί με κάποιο νέο. Αποτέλεσμα είναι να έχει μείνει η Κοινωνική Ασφάλιση, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, ενώ δεν έχουν τα υπηρεσιακά στελέχη, ούτε το δικαίωμα της υπογραφής. Μάλιστα, έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται σωρεία υπηρεσιακών εγγράφων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα όλες οι προγραμματισμένες ενέργειες λειτουργίας της Κοινωνικής Ασφάλισης, να μην μπορούν να διεκπεραιωθούν.

Το πρόβλημα όμως, με την οργάνωση και τη λειτουργία του υπουργείου Εργασίας, είναι ευρύτερο. Η διατήρηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Δημήτρης Στρατούλης. Μόνο που στο βασικό οργανόγραμμα του υπουργείου, προβλέπονται θέσεις για δύο αναπληρωτές υπουργούς και όχι για τρεις, όπως είναι πια. Εκτός του κ. Στρατούλη, υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ακόμα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, καθώς και η επίσης αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα ανεργίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου.

Συνεπώς, χρειάζεται να γίνει μια ακόμα αλλαγή, λειτουργικής φύσεως, κάτι που πρέπει να γίνει με διάταξη νόμου. Αρμόδιες πηγές της Κοινωνικής Ασφάλισης, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή μια νέα διάταξη, που θα ακυρώνει την παλαιότερη και θα διευρύνει το υπουργείο, δημιουργώντας θέση και τρίτου Αναπληρωτή, θα υπάρχει στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση για να αποφεύγονται τέτοια ζητήματα, που προκαλούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δεν βοηθούν καθόλου, την ομαλή λειτουργία ενός τόσο κρίσιμου υπουργείου.