Οικονομία

Θέμα «κλαδικής εξάρτησης» εγείρει ο ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό

Θέμα «κλαδικής εξάρτησης» εγείρει ο ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό Θέμα «κλαδικής εξάρτησης» εγείρει ο ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό
Θέμα «κλαδικής εξάρτησης» εγείρει ο ΣΕΒ για τον κατώτατο μισθό Θέμα «κλαδικής εξάρτησης» εγείρει ο ΣΕΒ, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα, στα 751 ευρώ μικτές μηνιαίες αποδοχές.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθές το πρωί, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Πάνο Σκουρλέτη και σε αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι υπάρχουν κλάδοι που πληρώνουν πολύ καλύτερα από τον κατώτατο μισθό «και υπάρχουν κλάδοι που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί πληρώνοντας έναν υψηλό κατώτατο μισθό». Θέτοντας λοιπόν, θέμα ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, ο κ. Φέσσας ανοίγει ένα νέο κύκλο συζητήσεων, καθώς τίθεται έτσι θέμα, είτε αλλαγής των κλαδικών συμβάσεων, είτε επιλογής συγκεκριμένων κινήτρων που θα δοθούν στις επιχειρήσεις των κλάδων που θίγονται, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι τυχόν απώλειες ανταγωνιστικότητας, που μπορεί να προκύψουν.

Πάντως, ο ΣΕΒ δήλωσε ότι επιθυμεί τις «σωστές εργασιακές σχέσεις», κάτι που είναι προς όφελος όλων δηλαδή της πολιτείας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος φαίνεται ότι συμφωνεί στην άποψη να είναι τριμερής ο κοινωνικός διάλογος, δηλαδή «να μετέχει και η Πολιτεία, μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες». Συνεπώς, στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αναμένεται να υπάρξει για πρώτη φορά, επίσημη συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να μπουν οι βάσεις για να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού, στα 751 ευρώ, έως το τέλος του 2016.

Το υπουργείο Εργασίας, επισήμανε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, το Σχέδιο Νόμου, για την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μάλιστα, τονίστηκε από τον ίδιο τον κ. Σκουρλέτη ότι θα δοθεί έμφαση στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας και στην αναβάθμιση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών, με συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυσή τους.