Οικονομία

Ρίσκο για τις συντάξεις η αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων

Ρίσκο για τις συντάξεις η αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Ρίσκο για τις συντάξεις η αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων
Ρίσκο για τις συντάξεις η αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δεν υπερβαίνουν τα 2,5 δις ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν τα μεγαλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία, από τα οποία τα περισσότερα προκύπτουν από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Η διστακτικότητα που έχουν επιδείξει όλες οι διοικήσεις των Ταμείων στο να εμπιστευτούν στο Κράτος, τα διαθέσιμά τους, οφείλεται και σε αυτό το γεγονός: Πρόκειται για κεφάλαια που αξιοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Άρα στο ενδεχόμενο που γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΟΔΔΗΧ και μετατραπούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε κρατικά repos, έστω και για λίγες ημέρες, θα υπάρχει η αγωνία να επιστραφούν τα «δανεικά» στην ώρα τους, για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις…

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στον ΟΑΕΕ, τονίστηκε αυτό ακριβώς: Ο Οργανισμός, μόλις και μετά βίας κατορθώνει να συγκεντρώσει ποσό κοντά στα 90 εκατ. ευρώ από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό το ποσό αποτελεί και τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού, τα οποία αξιοποιούνται άμεσα για την καταβολή των συντάξεων. Μάλιστα, τα διαθέσιμα αυτά δεν επαρκούν και έτσι κάθε μήνα το Ταμείο αναγκάζεται να κάνει χρήση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθεί το κονδύλι για τις συντάξεις που αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ. Πώς, λοιπόν, θα μεταφερθούν τα πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου, στο Κράτος, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταβληθούν οι συντάξεις; Με αυτό το ερωτηματικό, το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο δεν έλαβε απόφαση, παρά επέλεξε την επανεξέταση του θέματος, ίσως στο συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας.

Ανάλογους προβληματισμούς έχουν εκφράσει σχεδόν όλα τα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων. Αναμένουν μάλιστα, να κληθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, κ. Δημήτρη Μάρδα, για να τους εξηγήσει καλύτερα την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε από το έγγραφο του ΟΔΔΗΧ, πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Ταυτόχρονα όμως, περιμένουν και την επίσημη τοποθέτηση της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα διαβεβαιώνει τις διοικήσεις των Ταμείων, ότι δεν πρόκειται τα ταμειακά διαθέσιμά τους, να κινδυνεύσουν από τυχόν «κούρεμα». Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των Ταμείων. Άλλωστε, ήδη έχουν χαθεί περίπου 12 δις ευρώ από το κούρεμα του 2012, συνεπώς τα Ταμεία έχουν γίνει πολύ διστακτικά στο να εμπιστευθούν ξανά τα ταμειακά τους διαθέσιμα, στην εκάστοτε κυβέρνηση.