Οικονομία

Καταχρηστικές εγκύκλιοι του ΙΚΑ σε βάρος μακροχρόνια ανέργων

Καταχρηστικές εγκύκλιοι του ΙΚΑ σε βάρος μακροχρόνια ανέργων Καταχρηστικές εγκύκλιοι του ΙΚΑ σε βάρος μακροχρόνια ανέργων
Καταχρηστικές εγκύκλιοι του ΙΚΑ σε βάρος μακροχρόνια ανέργων Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Καταχρηστικές έκρινε ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), εγκυκλίους του ΙΚΑ που εκδόθηκαν το 2008, σύμφωνα με τις οποίες αλλάζει ριζικά διάταξη νόμου, που παρείχε το δικαίωμα σε ανέργους, να υπαχθούν στο πρόγραμμα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, με καταβολή των εισφορών τους από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) του ΟΑΕΔ. Προηγήθηκε καταγγελία μακροχρόνιας άνεργης, 56 ετών, που ζήτησε να παρέμβει το ΣτΠ για να γίνει δεκτή από το ΙΚΑ, ένστασή της, επί των συγκεκριμένων εγκυκλίων.

Με βάση το  άρθρου 10 του Ν. 2874/2000, άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες, εάν είναι άνδρες 60 ετών και άνω και γυναίκες 55 ετών και άνω, και απέχουν έως και πέντε έτη για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης από το ΙΚΑ, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους μέχρι τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος. Η κάλυψη της σχετικής δαπάνης πρέπει να γίνει από τους πόρους του κλάδου Λ.Α.Ε.Κ του ΟΑΕΔ.

Στις εγκυκλίους του ΙΚΑ όμως γίνεται η ειδική αναφορά σε νέους ασφαλισμένους, δηλαδή σε όσους έχουν  υπαχθεί στην ασφάλιση μετά την 1/1/1993 και απαιτείται πλέον η συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας, για την υπαγωγή στο πρόγραμμα των μακροχρόνια ανέργων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η διάταξη του άρθρου 10 του Ν.2874/2000 δεν διακρίνει μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων και είναι απολύτως σαφής ως προς το όριο ηλικίας (60 ετών για τους άνδρες και 55 ετών για τις γυναίκες) και το χρόνο ασφάλισης (μέχρι 5 έτη), που υπολείπεται στον μακροχρόνια άνεργο για να υπαχθεί στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ.  Γι' αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε ότι η απορριπτική απόφαση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παραβαίνει κατ' ουσία διάταξη νόμου και ζήτησε να γίνει δεκτή η ένσταση της ασφαλισμένης.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Τοπική Διοικητική Επιτροπή του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έκανε ομόφωνα δεκτή την ένσταση της άνεργης γυναίκας και της αναγνώρισε το δικαίωμα να υπαχθεί στο πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ

NETWORK