Οικονομία

ΓΣΕΕ και ΕΚΑ για την Ημέρα της Γυναίκας

ΓΣΕΕ και ΕΚΑ για την Ημέρα της Γυναίκας ΓΣΕΕ και ΕΚΑ για την Ημέρα της Γυναίκας
ΓΣΕΕ και ΕΚΑ για την Ημέρα της Γυναίκας Παρέμβαση υπέρ των γυναικών, που είναι εργαζόμενες, άνεργες, έχουν βγει στη σύνταξη ή είναι μετανάστριες, πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ και ΕΚΑ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τα συνδικάτα ζητούν από τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να πυκνώσουν τους συλλογικούς αγώνες.

Η ΓΣΕΕ μάλιστα κάνει λόγο για την σκληρή πραγματικότητα «της μικρότερης αμοιβής, της επιβολής ευέλικτων όρων εργασίας, των απολύσεων και τελικά της περιθωριοποίησης των γυναικών στην εργασία».

Καλεί δε την Πολιτεία να αναλάβει και να υλοποιήσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής παρουσίας των γυναικών.

Αυτές είναι:
- Η επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της καθολικότητας του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ.
- Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
- Ουσιαστική μέριμνα και διαρκής επαγρύπνηση και ενίσχυση των δομών της Πολιτείας για την παρακολούθηση και αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και αποτελεσματικής πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη.
- Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε παροχές υγείας και πρόνοιας, ως θεμελιωδών θεσμών κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας.
- Έμπρακτη διευκόλυνση της πολιτικής παρουσίας γυναικών σε θέσεις ευθύνης.
- Συστηματική και διαρκής εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πριν ενάμιση αιώνα, στις 8 Μαρτίου του 1857, εργάτριες της υφαντουργίας στη Νέα Υόρκη διεκδίκησαν πρώτες, ίσα δικαιώματα και αμοιβές στην εργασία.
Σήμερα, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, τα ίδια αιτήματα παραμένουν επίκαιρα. Οι Ελληνίδες εργαζόμενες δέχονται σε μεγαλύτερο βαθμό την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά τους. Με απολύσεις, με ανασφάλιστη εργασία, με την εφαρμογή των πιο ελαστικών και παράνομων μορφών απασχόλησης, οι γυναίκες – για μια ακόμα φορά- είναι εκείνες που καλούνται να πληρώσουν το πιο βαρύ, ίσως, τίμημα των μνημονιακών πολιτικών.
Ακόμα και το ιερό δικαίωμα της γυναίκας στη μητρότητα –κάτι που στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρείται δεδομένο, προστατεύεται αλλά και ενισχύεται – στην Ελλάδα είναι ακόμα αίτημα που προσπαθούν οι γυναίκες να υπερασπιστούν στο βωμό του κέρδους.
Προς τούτο είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί στην πράξη το σύνθημα «Επενδύουμε στην ισότητα - Καταπολεμάμε τις διακρίσεις».
Καλούμε τις εργαζόμενες της Αθήνας, τις άνεργες, τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να πυκνώσουν τις γραμμές των Σωματείων και τους συλλογικούς αγώνες.
Επιπλέον, καλούμε και την Πολιτεία να αναλάβει και να υλοποιήσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης πολιτικής και οικονομικής παρουσίας των γυναικών στην ελληνική κοινωνία.

Η Γ.Σ.Ε.Ε. απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες που ακόμα σηκώνουν το βάρος του πολλαπλού τους ρόλου σ’ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που η τυπική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων εξουδετερώνεται καθημερινά από τις διαρκείς παραβιάσεις και το έλλειμμα αποκατάστασής τους.
, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι μετανάστριες ή ευάλωτες λόγω ηλικίας, ήταν και είναι σκληρή, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί με τη μνημονιακή επιβολή της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της άκρατης ευελιξίας και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Καλούμε την εργοδοσία να στηρίξει έμπρακτα το σύνθημα «Επενδύουμε στην ισότητα – Καταπολεμάμε τις διακρίσεις» με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου στους όρους αμοιβής και εργασίας, την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις, την ίση πρόσβαση, την ανέλιξη στην εργασία και την επαγγελματική εκπαίδευση γυναικών και ανδρών, δηλαδή τον έμπρακτο σεβασμό της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας χωρίς διακρίσεις.