Διεθνή

Νότια Αφρική: Δολοφόνησαν δύο μαύρες γυναίκες και έδωσαν τις σορούς τους στα γουρούνια για τροφή

Νότια Αφρική: Δολοφόνησαν δύο μαύρες γυναίκες και έδωσαν τις σορούς τους στα γουρούνια για τροφή Φωτογραφία: FACEBOOK
Οι σοροί των δύο γυναικών φέρεται να δόθηκε για τροφή στα γουρούνια σε μία προπάθεια των δραστών να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Οργή έχει προκαλέσει στην Νότια Αφρική η δολοφονία δύο γυναικών, οι οποίες πυροβολήθηκαν και οι σοροί τους δόθηκαν για τροφή σε γουρούνια.

Για τη δολοφονία τους κατηγορείται ένας λευκός αγρότης και οι δύο εργάτες της φάρμας του. Η 45χρονη Maria Makgato και η 34χρονη Lucia Ndlovu, σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούσαν τροφής μία φάρμα κοντά στην περιοχή Polokwane τον περασμένο Αύγουστο, όταν δολοφονήθηκαν.

Οι σοροί τους φέρεται να δόθηκε στη συνέχεια για τροφή στα γουρούνια σε μία προφανή απόπειρα των δραστών να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Δικαστήριο εκδίκασε σήμερα το θέμα της εγγύησης στον ιδιοκτήτη της φάρμας, τον 60χρονο Zachariah Johannes Olivier και τους δύο υπάλληλους του τον 19χρονο Adrian de Wet και τον 50χρονο William Musora, οι οποίοι κατηγορούνται για το αποτρόπαιο έγκλημα. Έξω από το δικαστήριο διαδηλωτές διαμαρτύρονταν και απαιτούσαν να μην αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση.

Στο εσωτερικό, η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από οικογένειες των θυμάτων και των κατηγορουμένων και ο δικαστής Ntilane Feleng συμφώνησε να κινηματογραφηθεί η διαδικασία από τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να το κάνει.

Μετά από αρκετές ώρες, ανέβαλε την ακρόαση για την εγγύηση για τις 6 Νοεμβρίου προκειμένου να γίνουν περαιτέρω έρευνες. Λόγω αυτού οι ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση.

{https://www.instagram.com/reel/DAnaq8zvGhJ/?locale=de}

 Πώς συνέβη το αποτρόπαιο έγκλημα

Νωρίτερα, ο αδερφός της Makgato, Walter Mathole, είπε στο BBC ότι η αποτρόπαια αυτή δολοφονία εντείνει περεταίρω τη φυλετική ένταση μεταξύ λευκών και μαύρων στη Νότια Αφρική. Οι τρεις άνδρες στο δικαστήριο στο Polokwane αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του συζύγου της Ndlovu, ο οποίος ήταν μαζί με τις γυναίκες στη φάρμα καθώς και για κατοχή όπλου χωρίς άδεια.

Ο Mabutho Ncube επέζησε της δολοφονίας των δύο γυναικών το βράδυ του Σαββάτου 17 Αυγούστου και κατάφερε να καλέσει έναν γιατρό για βοήθεια.

Ο ίδιος κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και οι αστυνομικοί βρήκαν τα πτώματα της συζύγου του και της Makgato σε αποσύνθεση στο χοιροστάσιο αρκετές ημέρες αργότερα. Ο Mathole δήλωσε ότι ήταν μαζί με την αστυνομία και είδε ένα φρικτό θέαμα μέσα στον χώρο όπου βρίσκονταν τα γουρούνια: το πτώμα της αδερφής του που είχε φαγωθεί εν μέρει από τα ζώα. Όλοι τους είχαν πάει στο αγρόκτημα αναζητώντας τρόφιμα από αποστολές προϊόντων που είχαν λήξει πρόσφατα ή σύντομα θα λήξουν. Συνήθως τέτοια τρόφιμα τα άφηναν στη φάρμα και τα έδιναν στα γουρούνια για τροφή.

Η οικογένεια της Makgato δήλωσε συντετριμμένη από τη δολοφονία της, ειδικά οι τέσσερις γιοι της, ηλικίας μεταξύ 22 και πέντε ετών.

«Η μαμά μου πέθανε με οδυνηρό θάνατο, ήταν μια στοργική μητέρα που έκανε τα πάντα για εμάς. Δεν μας έλειπε τίποτα εξαιτίας της», είπε δακρυσμένος στο BBC ο μεγαλύτερος γιος της.

Πολιτικές αντιδράσεις μετά το έγκλημα

Το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις μην αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα το κόμμα του Economic Freedom Fighters (EFF) να ζητά να κλείσει η φάρμα.

«Το EFF δεν μπορεί να αντέξει άλλο τη στιγμή που τα προϊόντα από αυτό το αγρόκτημα συνεχίζουν να πωλούνται καθώς αποτελούν κίνδυνο για τους καταναλωτές», ανέφερε μετά την εύρεση των σορών. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νότιας Αφρικής καταδίκασε τις δολοφονίες και κάλεσε για αντιρατσιστικούς διαλόγους μεταξύ των πληττόμενων κοινοτήτων. Ομάδες που εκπροσωπούν αγρότες, οι οποίοι είναι συχνά λευκοί, λένε ότι οι αγροτικές κοινότητες αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγρότες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιονδήποτε άλλο.

Δύο ακόμα περιστατικά φυλετικής έντασης

Πρόσφατα βέβαια, έχουν υπάρξει δύο ακόμα περιστατικά που έχουν κλιμακώσει τη φυλετική ένταση.

Στην ανατολική επαρχία Mpumalanga, ένας αγρότης και ο φρουρός ασφαλείας του συνελήφθησαν τον Αύγουστο ως ύποπτοι για τη δολοφονία δύο ανδρών σε μια φάρμα στο Laersdrift. Φέρεται ότι οι δύο άνδρες, των οποίων οι σοροί κάηκαν μέχρι του σημείου που δεν ήταν αναγνωρίσιμα, κατηγορήθηκαν για κλοπή προβάτων. Οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση ενώ οι στάχτες υποβάλλονται σε ανάλυση DNA.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά σε έναν 70χρονο λευκό αγρότη που φέρεται να πέρας με το όχημά του πάνω από ένα εξάχρονο αγόρι, σπάζοντας και τα δύο του πόδια, επειδή έκλεψε ένα πορτοκάλι από τη φάρμα του. Ο 6χρονος πήγαινε με την μητέρα του στην πόλη για να αγοράσουν τρόφιμα όταν το παιδί σταμάτησε για να πάρει ένα πορτοκάλι που βρισκόταν στο έδαφος. Στη συνέχεια η μητέρα παρακολουθούσε τρομοκρατημένη καθώς ο αγρότης περνούσε με το όχημά του πάνω από το παιδί.

Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή (NPA) είπε ότι ο αγρότης αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες για απόπειρα φόνου και αλόγιστη οδήγηση.