Οικονομία

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις εργασιακά και Ασφαλιστικό

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις εργασιακά και Ασφαλιστικό Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις εργασιακά και Ασφαλιστικό
Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις εργασιακά και Ασφαλιστικό Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους είναι και τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αφού οι εταίροι επιμένουν στην εφαρμογή των νόμων του μνημονίου, και ζητούν μετ' επιτάσεως απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης , με την κυβέρνηση όμως να θέλει να καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους στα εργασιακά με νέο νομοσχέδιο.

Το υπουργείο Εργασίας θέλει να διαμορφώσει πλαίσιο ώστε μεταξύ άλλων να απελευθερωθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επανέλθει ο θεσμός της μεσολάβησης και της διαιτησίας αλλά και να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Για αυτό τον λόγο, ο Πάνος Σκουρλέτης συγκαλεί σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους την Τετάρτη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Προθεση της κυβερνησης είναι να αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε δύο στάδια, με το πρώτο να επέρχεται στο τέλος του έτους αλλά να θεωρείται βέβαιο ότι μεθαύριο θα αρχίσουν οι συζητήσεις.

Όπως είναι γνωστό ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση στα 650 ευρώ που θα ισχύσει απο τον προσεχή Οκτώβριο και απο τον Ιούλιο του 2016 θα προχωρήσει σε μια δεύτερη αύξηση που θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Ορισμένοι κοινωνικοί εταίροι δεν είναι αντίθετοι στην αύξηση, διαφωνούν όμως με το χρονοδιάγραμμα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ολοκληρωθεί άμεσα ο διάλογος για τα εργασιακά, ώστε να στείλει μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στο MEGA για τα σχέδια της κυβέρνησης να ενισχύσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως είπε, τα έσοδα θα προέλθουν από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου που θα γίνει οσονούπω και από τα έσοδα του οποίου από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας και ορυκτού και φυσικού πλούτου.

Ενδεικτικό, πάντως, της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι και ο διάλογος της Άγκελα Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο, με την Αυγή της Κυριακής να αποκαλύπτει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση διαθέτει το 14% του ΑΕΠ για ετήσια καταβολή των συντάξεων και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να απαντούν με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι το ετήσιο κόστος των συντάξεων δεν ξεπερνά το 7%.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στο γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με την ελληνική πλευρά να απαντά ότι "το μέσο επίπεδο των επικουρικών συντάξεων από 380 ευρώ μηνιαίως έχει πέσει στα 230 ευρώ μετά από πέντε διαδοχικές παρεμβάσεις και αντίστοιχες περικοπές" και πως αν εφαρμοστεί "η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι επικουρικές συντάξεις μέσα σε μια τριετία θα μειωθούν κατά 90%".

Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλέιμματος στις επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκ ευρώ), θα αναστείλει τον περιορισμό των δικαιούχων δικαιούχων του ΕΚΑΣ (82 εκ ευρώ) και θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη από τον Δεκεμβριο του 2015 για τους συνταξιούχους μέχρι 700 ευρώ (κόστος 600 εκ ευρώ).

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό που ξεπερνά το 1 δις ευρώ κάνει τους δανειστέ και κυρίως το ΔΝΤ να μιλούν για μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και να πιέζουν για μεγαλύτερες περικοπές.

Η κυβέρνηση μιλά για κόκκινες γραμμές και αφήνει μόνο ένα παράθυρο για μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξαιρεί απο αυτή τη μείωση τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, τους εργαζόμενους με βαρεα και ανθυγιεινά, τα ΑΜΕΑ και τους ασφαλισμένους πριν το 1983, λέγοντας ότι θα είναι αποφασιστική η κυβέρνηση μόνο σε περιπτώσεις συντάξεων σε ακραίες περιπτώσεις σε τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες πρώην ΔΕΚΟ που έκαναν ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία.