Οικονομία

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Το μέλλον του θα κριθεί στην αξιολόγηση

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Το μέλλον του θα κριθεί στην αξιολόγηση Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Το μέλλον του θα κριθεί στην αξιολόγηση Φωτογραφία: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Το μέλλον του θα κριθεί στην αξιολόγηση
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Το μέλλον του θα κριθεί στην αξιολόγηση του Βασίλη Αγγελόπουλου Σε αξιολόγηση από την Παγκόσμια Τράπεζα θα περάσει το μέτρο του Κοινωνικού Εγγυημένου Εισοδήματος ή όπως είναι πιο γνωστό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), για να αποφασιστεί τελικά, εάν θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας στην καθολική εφαρμογή του, ή όχι.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της αρμόδιας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας Θεανώς Φωτίου, το συγκεκριμένο μέτρο έχει αρκετές ατέλειες, οι οποίες έχουν καταγραφεί και σε σχετική έκθεση αρμόδιων υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας.

Σε αυτή γίνεται λόγος για ασάφειες στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που είχε εκδοθεί για την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, όπως επίσης και για προβληματική λειτουργία των τμημάτων στους δήμους που ανέλαβαν την εφαρμογή του, αλλά και στην υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τα μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης η κα Φωτίου ξεκαθάρισε ότι δεν ισχυρίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, πρόκειται να καταργηθεί. Όμως από την αξιολόγησή του, θα προκύψουν οι όποιες δυσλειτουργίες και θα παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η καθολική εφαρμογή του μέτρου, σημαίνει ότι θα απαιτηθούν κονδύλια 1,5 -2 δισ. ευρώ, τα οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν σε περίοδο κρίσης. Η κα Φωτίου επισήμανε μάλιστα ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προέβλεψε ούτε ένα ευρώ για την χρηματοδότηση του προγράμματος, στον προϋπολογισμό του 2015», συνεπώς δεν υπάρχει προγραμματισμένος τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων. Άλλωστε η προηγούμενη κυβέρνηση ετοιμαζόταν συνολική αναδιάρθρωση στην χορήγηση των προνοιακών παροχών, έτσι ώστε να βρεθεί το απαραίτητο κονδύλι για να στηριχθεί το μοντέλο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά την πιλοτική εφαρμογή του, έως τώρα έχουν εκταμιευθεί 11 εκατ. ευρώ. Συνολικά, υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις και έχουν προκύψει 13.000 δικαιούχοι. Επειδή όμως η επεξεργασία των αιτήσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, υπολογίζεται ότι τελικά θα ανέλθουν στις 20.000 οι δικαιούχοι που θα προκύψουν από τους 13 δήμους στους οποίους εφαρμόστηκε το μοντέλο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.