Οικονομία

ΙΝΕΠ: Επιμορφωτικά προγράμματα για την επικουρική ασφάλιση & την συνταξιοδότηση

ΙΝΕΠ: Επιμορφωτικά προγράμματα για την επικουρική ασφάλιση & την συνταξιοδότηση ΙΝΕΠ: Επιμορφωτικά προγράμματα για την επικουρική ασφάλιση & την συνταξιοδότηση
ΙΝΕΠ: Επιμορφωτικά προγράμματα για την επικουρική ασφάλιση & την συνταξιοδότηση Το ΙΝΕΠ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) διοργανώνει, κατά την επιμορφωτική περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, σειρά πιστοποιημένων επιμορφωτικών προγραμμάτων που απευθύνονται στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα προγράμματα συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-13») και προέκυψαν μετά από ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών, επεξεργασία σχεδίων εκπαίδευσης και αιτήματα των Φορέων.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Προέδρου του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., αποσκοπούν στην αποτελεσματική υποστήριξη της υλοποίησης των δημοσίων πολιτικών και εντάσσονται σε επτά
θεματικούς κύκλους. Στον θεματικό κύκλο «Κοινωνική Πολιτική» (Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση)», διοργανώνεται επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο:
«Βασικές Αρχές & Νέοι Κανονισμοί Επικουρικής Ασφάλισης & Συνταξιοδότησης»

Ομάδα Στόχος: Το πρόγραμμα αφορά κυρίως στους ανθρώπινους πόρους Ασφαλιστικών Ταμείων που σχετίζονται με την απονομή επικουρικής σύνταξης άμεσα ή έμμεσα, και συγκεκριμένα:
1. Γενικούς Διευθυντές Ασφάλισης-Παροχών
2. Προϊστάμενους Διευθύνσεων Επικουρικής Ασφάλισης ή/και Παροχών
3. Προϊσταμένους Τμημάτων Ασφάλισης ή/και Απονομής Επικουρικής Σύνταξης
4. Υπαλλήλους Τμημάτων Ασφάλισης ή/και Απονομής Επικουρικής Σύνταξης
5. Προϊσταμένους Τμημάτων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Επικοινωνίας, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης.
6. Υπαλλήλους Τμημάτων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Επικοινωνίας, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης.
7. Υπαλλήλους Τμημάτων Μητρώων Ασφαλισμένων
8. Προϊστάμενους Διευθύνσεων Ελέγχου Ασφάλισης
9. Προϊσταμένους και Υπαλλήλους Τμημάτων Ελέγχου Ασφάλισης
10. Άλλους υπαλλήλους, των οποίων η θέση εργασίας ή τα υπηρεσιακά καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί σχετίζονται άμεσα με την επικουρική ασφάλιση ή την απονομή επικουρικής σύνταξης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση του προφίλ και των δυνατοτήτων των συμμετεχόντων, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους σε θέματα που άπτονται των αντικειμένων της υπηρεσίας, καθώς και η προσωπική τους ενδυνάμωση και υποστήριξη, ώστε να μπορούν, όσοι δεν είναι ήδη σε υψηλόβαθμες σχέσεις, να υποστηρίξουν υψηλόβαθμες θέσεις στο φορέα τους σε μελλοντικές κρίσεις-τοποθετήσεις.

Ειδικότερα, οι δράσεις επιμόρφωσης στοχεύουν στην επιμόρφωση των υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης σε θέματα εφαρμογής βασικού νομοθετικού πλαισίου της οργάνωσης και της λειτουργίας των υπηρεσιών τους, προκειμένου αυτοί να εξοικειωθούν και να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες στη διαχείριση υποθέσεων επικουρικής ασφάλισης και σύνταξης.
Χρονική Διάρκεια: 35 ώρες.

Θεματικές Ενότητες:
1. Έναρξη - Περιεχόμενο και στόχοι του επιμορφωτικού προγράμματος. Γενική παρουσίαση του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»
2. Θεσμοί και Πολιτικές Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση
3. Θεσμικό Πλαίσιο Επικουρικής Σύνταξης
4. Προϋποθέσεις και Διαδικασίες Απονομής Επικουρικής Σύνταξης σε νέους ασφαλισμένους
5. Αίτια και Διαδικασίες Αναστολής Επικουρικής Σύνταξης
6. Προϋποθέσεις Απονομής Επικουρικής Σύνταξης Γήρατος σε παλαιούς ασφαλισμένους ανά Κύριο Φορέα Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΓΛΚ, ΕΙΔ. ΤΑΜΕΙΑ)
7. Προϋποθέσεις Απονομής Επικουρικής Σύνταξης Αναπηρίας και Θανάτου σε παλαιούς ασφαλισμένους ανά Κύριο Φορέα Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΓΛΚ, ΕΙΔ. ΤΑΜΕΙΑ)
8. Προϋποθέσεις Αναγνώρισης Χρόνων Επικουρικής Ασφάλισης
9. Προϋποθέσεις Εφαρμογής Προαιρετικής Ασφάλισης
10. Προϋποθέσεις Εφαρμογής Διαδοχικής Ασφάλισης
11. Αίτια και Διαδικασίες Απόρριψης Επικουρικής Σύνταξης
12. Πιστοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων.

Προκειμένου οι συμμετέχοντες/χουσες να λάβουν Βεβαίωση Πιστοποίησης θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει ανελλιπώς το πρόγραμμα και να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης γνώσεων και δεξιοτήτων.

Η ανωτέρω δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.