Οικονομία

Αντίθετοι οι εργοδοτικοί φορείς στο ξεπάγωμα των τριετιών

Αντίθετοι οι εργοδοτικοί φορείς στο ξεπάγωμα των τριετιών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ) Αντίθετοι οι εργοδοτικοί φορείς στο ξεπάγωμα των τριετιών (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Αντίθετοι οι εργοδοτικοί φορείς στο ξεπάγωμα των τριετιών Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εργασίας, η πολύωρη συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Στην συνάντηση οι κοινωνικοί εταίροι εμφανίστηκαν αντίθετοι στο ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) αλλά και στην δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε ότι «Πρέπει να υπάρξει νομοθέτηση και υλοποίηση, γιατί ακόμα βρισκόμαστε σε επίπεδο υποθέσεων». Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας εκτιμάται έθεσε τις βασικές νομοθετικές αλλαγές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτερου μισθού, στην προ του μνημονίου κατάσταση.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προβλέπει την ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια, την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ, ενώ εισάγει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε την αύξηση εντός του έτους των κατώτατων αμοιβών στα 650 ευρώ μεικτά με νομοθετική παρέμβαση και την επαναφορά στα 751 ευρώ έως το 2016, έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, η κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει μειωμένη αμοιβή για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Από την πλευρά τους, οι κοινωνικοί εταίροι υποστηρίζουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, διαφοροποιούνται όμως στο ξεπάγωμα των τριετιών. Επίσης η επαναφορά του κατώτατου μισθού ζητούν να γίνει σταδιακά.

Ο Υπουργός Εργασίας συμφώνησε με τους εργοδοτικούς φορείς αλλά έθεσε ως δεδομένο ότι η επαναφορά στα 751 ευρώ θα έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου 2016.

Παράλληλα οι φορείς επισήμαναν ότι είναι αντίθετοι στην μονομερή προσφυγή στην διαιτησία του ΟΜΕΔ