Οικονομία

Συνάντηση κλωστοϋφαντουργών - Σκουρλέτη για τις αλλαγές στα εργασιακά

Συνάντηση κλωστοϋφαντουργών - Σκουρλέτη για τις αλλαγές στα εργασιακά Συνάντηση κλωστοϋφαντουργών - Σκουρλέτη για τις αλλαγές στα εργασιακά Φωτογραφία: Συνάντηση κλωστοϋφαντουργών - Σκουρλέτη για τις αλλαγές στα εργασιακά
Με επίκεντρο τις αλλαγές στα εργασιακά πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ κλωστοϋφαντουργών - Σκουρλέτη. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχουν για την βιωσιμότητα του κλάδου τα υπό κατάθεση νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά, συζήτησαν σήμερα διεξοδικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης και μέλη του ΔΣ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνο Σκουρλέτη.

Κατά τη συνάντηση που, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έγινε σε κλίμα θετικό και με πνεύμα κατανόησης από τον υπουργό, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΚ επέδωσε σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του Συνδέσμου.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΕΒΚ είναι κάθετα αντίθετος με την απόφαση της κυβέρνησης, της οποίας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αποβούν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και θα επιφέρουν τον αφανισμό του κλάδου, ο οποίος το 2014 παρουσιάζει πτώση του τζίρου κατά 20% και αυξημένες ζημιές.

Επίσης, τονίζεται ότι, "βάσει των ισολογισμών των τελευταίων οκτώ ετών, παρ όλον ότι όλες οι κλωστοϋφαντουργικές μονάδες καταγράφουν μεγάλες ζημιές, ο κλάδος επιβαρύνονταν επιπλέον τα τελευταία χρόνια (εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης) με τεράστιο εργασιακό κόστος, από τις προκλητικές Διαιτητικές Αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας- ΟΜΕΔ, που επέβαλαν αυξήσεις συνολικού ύψους 12,1% (δηλ. αυξήσεις 6,6% για το 2008 & 5,5% για το 2009), όταν ο πληθωρισμός ήταν αντίστοιχα 2,8% το 2008 και 0,5% το 2009".

"Kατά κύριο λόγο, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί σε βάθος η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ώστε να ανταποκρίνεται, θεσμικά & ουσιαστικά, στις σημερινές συνθήκες και στον ρόλο για τον οποίο θεσμοθετήθηκε, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την διατήρηση των θέσεων εργασίας, με τη διάσωση των επιχ/σεων και όχι υπηρετώντας διάφορες συντεχνίες. Βασική προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση και παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και οποιαδήποτε ενέργεια που θα επιβαρύνει περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του Κλάδου μας θα είναι μοιραία και θα πρέπει να αποφεύγεται", τονίζεται στο υπόμνημα του Συνδέσμου.