Οικονομία

Κομισιόν: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να απαντήσει για την μειωμένη εξισωτική αποζημίωση

Κομισιόν: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να απαντήσει για την μειωμένη εξισωτική αποζημίωση Κομισιόν: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να απαντήσει για την μειωμένη εξισωτική αποζημίωση
Κομισιόν: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να απαντήσει για την μειωμένη εξισωτική αποζημίωση Με απάντηση της η Κομισιόν απο την 1 Απριλίου, σχετικά με την μειωμένα ποσά εξισωτική αποζημίωσης που έλαβαν οι δικαιούχοι για το 2013 στον Ευρωβουλετή κ. Μαριά η επιτροπή τον παραπέμπει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κ. Μαριάς είχε καταθέσει δύο φορές επερώτηση στην επιτροπή σχετικά με θέμα.

Συγκεκριμένα η Κομισιον απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Μαριά σχετικά με τη μείωση και τις καθυστερήσεις στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2013 αναφέρεται ότι ο ορισμός των μόνιμων βοσκοτόπων στο ελληνικό σύστημα στήριξης δεν ήταν σύμφωνος με τους κανόνες της Επιτροπής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1120/2009 της Επιτροπής(1). Συνεπώς, οι ελληνικές αρχές προσάρμοσαν τον ορισμό (νόμος υπ' αριθ. 4264/2014, ο οποίος τροποποιεί τον ορισμό των μόνιμων βοσκοτόπων, Ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ A' 118/15-05-2014) και ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) επικαιροποίησε το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (ΣΑΑ).

Αυτό οδήγησε στη μείωση των επιλέξιμων βοσκότοπων γεγονός, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των καταβαλλόμενων εξισωτικών αποζημιώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων της καταβολής, η Κομισιόν καλεί τον κ. Μαριά να επικοινωνήσει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει οριστεί, βάσει των κανόνων επιμερισμένης διαχείρισης, από τις ελληνικές αρχές ως ο οργανισμός πληρωμών που είναι υπεύθυνος για την καταβολή της συνδρομής στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.