Οικονομία

Μερική εξόφληση των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ παρά τα άδεια ταμεία

Μερική εξόφληση των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ παρά τα άδεια ταμεία Μερική εξόφληση των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ παρά τα άδεια ταμεία
Μερική εξόφληση των φαρμακοποιών επεξεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΦΣ Συνεδριάζει εκτάκτως την Δευτέρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) για το πρόβλημα ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ ενώ η Διοίκηση του Οργανισμού επεξεργάζεται σχέδιο μερικής εξόφλησης των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να βάλει στις άμεσες προτεραιότητες της το φάρμακο. Όπως ανέφερε, αν τα φαρμακεία δεν εξοφληθούν δεν μπορούν να προμηθευθούν φάρμακα, που ήδη διαθέτουν στους ασφαλισμένους με πίστωση.

Σύμφωνα με το «Εθνος» σχέδιο μερικής εξόφλησης των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς για συνταγές του περασμένου Φεβρουαρίου επεξεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ

Το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει δεν επιτρέπει στον Οργανισμό να καταβάλει το σύνολο της οφειλής (160 εκατομμύρια ευρώ), καθώς στα ταμεία του δεν θα βρίσκονται περισσότερα από 70 εκατομμύρια έως το τέλος του μήνα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει στο μεταξύ κρατική χρηματοδότηση, η διοίκηση του Οργανισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει το 50% των οφειλομένων, στα μέσα Μαΐου. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί την αντίδραση των φαρμακοποιών και των λοιπών φορέων διακίνησης του φαρμάκου.

Ο ασφαλιστικός φορέας βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, καθώς δεν έχει πάρει την κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Την ίδια στιγμή έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης και από τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης. Το ποσό των 43 εκατ. ευρώ που λαμβάνει ο ασφαλιστικός οργανισμός μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα για την κάλυψη των παρόχων του δεν εκταμιεύτηκε ούτε τον Φεβρουάριο ούτε τον Μάρτιο, προκαλώντας εμπλοκή στην εξόφληση, αλλά και πολλά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη αυτή.

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να είχε πάρει 650 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο του έτους από τα ασφαλιστικά ταμεία -τις εισφορές των ασφαλισμένων για την περίθαλψη-, αλλά πήρε μόλις 250 εκατ. ευρώ.