Οικονομία

Το ΙΚΑ στέλνει 70 εκατ. ευρώ αποθεματικά στην ΤτΕ

Το ΙΚΑ στέλνει 70 εκατ. ευρώ αποθεματικά στην ΤτΕ Το ΙΚΑ στέλνει 70 εκατ. ευρώ αποθεματικά στην ΤτΕ
Το ΙΚΑ στέλνει 70 εκατ. ευρώ αποθεματικά στην ΤτΕ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ταμειακά διαθέσιμα ύψους 70 εκατ. ευρώ, προτείνει η διοίκηση του ΙΚΑ στα δοθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος για το διάστημα από τις 7 έως τις 26 Μαϊου.

Στην εισηγητική πρόταση που κατατέθηκε, ενόψει του διοικητικού συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης, η διοίκηση του Ιδρύματος, υποστηρίζει ότι το παραπάνω ποσό «δεν θα χρειαστεί για την κάλυψη κάποιας υποχρέωσης του ΙΚΑ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Επίσης, εκτιμά ότι η απόδοση που θα έχουν τα κεφάλαια που θα επενδυθούν σε ρέπος θα ανέλθει σε ετήσια βάση, στο 2,6%, τουλάχιστον.

Συνεπώς, θεωρεί ότι είναι μια συμφέρουσα επένδυση και ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, δεν κινδυνεύουν. Άλλωστε όπως τονίζεται στην εισήγηση προς τα μέλη του ΔΣ, στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκπληρώσει στο σύνολό της, την οφειλή προς το ΙΚΑ, τότε ο «Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

Στην εισήγηση τονίζεται επίσης ότι ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρότασή του, εξουσιοδοτείται στο εξής να υπογράφει όποιο σχετικό έγγραφο απαιτηθεί, σε περίπτωση που υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα προς επένδυση.