Οικονομία

Τσίπρας σε Λαγκάρντ: Εαν δεν λάβουμε χρηματοδότηση θα υπάρξει αδυναμίας πληρωμής της δόσης

Τσίπρας σε Λαγκάρντ: Εαν δεν λάβουμε χρηματοδότηση θα υπάρξει αδυναμίας πληρωμής της δόσης Τσίπρας σε Λαγκάρντ: Εαν δεν λάβουμε χρηματοδότηση θα υπάρξει αδυναμίας πληρωμής της δόσης
Τσίπρας σε Λαγκάρντ: Εαν δεν λάβουμε χρηματοδότηση θα υπάρξει αδυναμίας πληρωμής της δόσης Το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, συζητήθηκαν επίσης τα ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό και παρά το γεγονός ότι επισήμως το ΔΝΤ δεν έχει τοποθετηθεί, φαίνεται ότι για το ασφαλιστικό συμφωνήθηκε οι δυο πλευρές να ξαναμιλήσουν.

Τέθηκε επίσης επί τάπητος και το θέμα του χρέους, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τάσσεται στη συνομιλία της με τον Έλληνα πρωθυπουργό υπέρ του ότι δεν είναι βιώσιμο, θέση με την οποία συμφωνεί ο κ. Τσίπρας.

O Ελληνας πρωθυπουργός τής ανέλυσε την οικονομική κατάσταση της χώρας και φέρεται να της είπε πως εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν βοηθήσουν μέχρι την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση ίσως να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει και να πληρώσει τους τόκους και τη δόση που χρωστά στα Ταμείο, στις 6 και 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ του απάντησε ότι εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να δώσουν τα χρήματα που απαιτούνται, το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Το ζητούμενο όμως παραμένει οι δυο πλευρές να βρουν επιβολής του κουρέματος του χρέους, κάτι το οποίο αποτέλεσε και θέση του Πολ Τόμσεν στο πρόσφατο Eurogroup της Ρίγας και σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο δεν θέλησαν να σχολιάσουν από το ΔΝΤ.

Σε σχέση με την επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ, το Μαξίμου ανέφερε ότι "συζήτησαν θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης".

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ έλεγε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς και για τις πολιτικές που συνιστούν προτεραιότητα για να υπάρξει πρόοδος.