Οικονομία

«Νίπτει τας χείρας του» ο Κατρούγκαλος για τις καθαρίστριες των σχολείων

«Νίπτει τας χείρας του» ο Κατρούγκαλος για τις καθαρίστριες των σχολείων «Νίπτει τας χείρας του» ο Κατρούγκαλος για τις καθαρίστριες των σχολείων
Άκαρπη η συνάντηση με Κατρούγκαλο με τις καθαρίστριες των σχολείων - Στον αέρα 8.500 συμβασιούχες πο τον Δεκέμβριο Άκαρπη απέβη η συνάντηση αντιπροσωπείας των συμβασιούχων καθαριστρίων δημοσίων σχολείων και εργολαβικών φορέων με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Κατρούγκαλο

Ο υπουργός δεσμεύτηκε μόνο για παράταση όλων των συμβάσεων μέχρι τέλος Δεκεμβρίου παίρνοντας ωστόσο αποστάσεις απο το πάγιο αίτημα των καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή δουλειά ( δηλαδή μονιμοποίησης τους). Οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους ενώ την μορφή του αγώνα τους θα τηνοροσδιορίσουν μέσα στις επόμενες μέρες σε συνεδρίαση του συντονιστικού τους Οργάνου. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο και οι διαδηλωτές αποχώρησαν συντεταγμένα

Κίνδυνο να βρεθούν στην ανεργία, διατρέχουν περίπου 8.500 εργαζόμενοι που δουλεύουν στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων περισσότερο από μία δεκαετία, στην περίπτωση που οι θέσεις αυτές προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Το συντονιστικό όργανο των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, έχει προκηρύξει για αύριο, 6 Μαϊου, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εστιάζονται όχι μόνο στον κίνδυνο της ανεργίας για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, αλλά και στη λειτουργία των εργολαβιών καθαριότητας. Γίνεται λόγος για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, μετατρέποντας  την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους. Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρίες που αναλαμβάνουν το σκέλος της καθαριότητας και της φύλαξης των δημόσιων κτηρίων, για τις οποίες οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι καταστρατηγούνται οι συμβάσεις με τις οποίες ανέλαβαν τα έργα. Αποτέλεσμα είναι να  προσλαμβάνουν λιγότερο προσωπικό από αυτό που αναφέρουν οι συμβάσεις και έτσι να  εντατικοποιείται στο έπακρο η εργασία.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στα δημόσια σχολεία ήδη υπήρξαν δήμοι (πχ Λάρισα) που προκήρυξαν θέσεις μέσω ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων, που φτάνει ως και τους 4 με 5 μήνες. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να αποστείλει τις πιστώσεις στους δήμους και πολλοί δήμοι με την σειρά τους αρνούνται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα.

Η συντονιστική επιτροπή απαιτεί όχι μόνο την ανανέωση των συμβάσεων για τη επόμενη σχολική χρονιά άλλα την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε καθεστώς αορίστου χρόνου, για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή εργασίας χωρίς όρους. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι δήμοι  να πάρουν αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων. Επίσης, ζητείται να εκδώσουν ψηφίσματα με τα οποία να ζητούν από την κυβέρνηση την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου .(όπως έκαναν οι δήμοι Χαϊδαρίου, Πάτρας και Πετρούπολης).