Οικονομία

Τι αλλαγές κρύβει η «σύγκληση» για το Ασφαλιστικό και Εργασιακά

Τι αλλαγές κρύβει η «σύγκληση» για το Ασφαλιστικό και Εργασιακά Τι αλλαγές κρύβει η «σύγκληση» για το Ασφαλιστικό και Εργασιακά
Τι αλλαγές κρύβει η «σύγκληση» για το Ασφαλιστικό και Εργασιακά Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να αφήνεται να εννοηθεί ότι μέσω της κοινής δήλωσης Τσίπρα – Γιούνκερ, δεν άλλαξε κάτι δραματικά σε εργασιακά και ασφαλιστικό, απλώς τέθηκαν πια όλα τα θέματα «στο τραπέζι», ωστόσο, υπάρχουν φράσεις στο κείμενο που χρήζουν ποικίλων ερμηνειών

Για παράδειγμα η «αποφυγή της φτώχειας στην τρίτη ηλικία», σε συνδυασμό με ένα «δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο σύστημα», μπορεί να μεταφραστούν με μέτρα που έχουν τεθεί και στο παρελθόν και εστιάζονται στη σύνδεση της κατώτατης σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, περαιτέρω μείωση συντάξεων όπου αυτές θεωρηθούν υψηλές και δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί η γενική επανεξεταση του ασφαλιστικού σε χρόνο που θα προσδιοριστεί, πιθανότατα από το φθινόπωρο και μετά.

Έτσι και αλλιώς η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι για να τεθεί το ασφαλιστικό σε συνολική επανεξέταση θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρα στοιχεία που θα υποδηλώνουν την προβληματική πορεία του τα επόμενα χρόνια. Άρα χρειάζονται αναλογιστικές μελέτες που θα δείχνουν μια προβολή στο μέλλον και θα εμφανίζουν κίνδυνο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματα, συνεπώς θα είναι αναγκαία μια καινούργια μεταρρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση η πλευρά Στρατούλη επιμένει ότι θα πρόκειται να θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμενα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιορισμό των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ -τραπεζες και περαιτέρω διοικητικές ενοποιήσεις ταμείων.

Σε ό,τι αφορά στο άλλο, μεγάλο “αγκάθι” των εργασιακών, δηλαδή την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναλειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το υπουργείο Εργασίας τηρεί στάση αναμονής. Το νομοσχέδιο παραμένει στον προθάλαμο της Βουλής και η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και άλλο. Σε κάθε περίπτωση, για το συγκεκριμένο θέμα την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα μεταβεί Γενεύη, για συναντήσεις με εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO – ΔΟΕ). Στόχος είναι να υπάρξει μια γνωμοδότηση από τη συγκεκριμένη διεθνώς αναγνωρισμένη, ανεξάρτητη αρχή για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις από τα συνδικάτα στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Γιούνκερ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις και να απορρίψει τυχόν νέα μέτρα εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, προαναγγέλει δυναμικές αντιδράσεις, ενώ χαρακτηρίζει «αέρα κοπανιστό τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης».