Οικονομία

Η συμφωνία «έκοψε» και την 13η σύνταξη

Η συμφωνία «έκοψε» και την 13η σύνταξη Η συμφωνία «έκοψε» και την 13η σύνταξη
Η συμφωνία «έκοψε» και την 13η σύνταξη Παρελθόν φαίνεται ότι είναι πλέον η προεκλογική αλλά και μετεκλογική εξαγγελία για επαναφορά της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 700 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιά για να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές και να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση στην χώρα η 13η σύνταξη θα επιστρέψει ως ένα μικρό επίδομα αρκετά μικρότερο από τα 500 ευρώ που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Το ποσό που θα δοθεί παραμένει άγνωστο αφού θα κριθεί ανάλογα με την πορεία των εσόδων, κάτι που σημαίνει ότι οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλές.

Την ίδια ώρα πάντως φαίνεται ότι η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει έστω και μόνο για φέτος στο ζήτημα των μειώσεων στις επικουρικές.

Όλα δείχνουν ότι δεν θα ισχύσει για το 2015 η περιβόητη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η οποία αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε μειώσεις των συντάξεων.

Το σενάριο ωστόσο για μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις μένει πάντα ανοιχτό.

Στο τραπέζι μένει επίσης και το θέμα των κύριων συντάξεων όπου το επικρατέστερο σενάριο δείχνει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις και ειδικά των λεγόμενων ευγενών ταμείων. Και αυτές οι αποφάσεις πάντως φαίνεται πως δεν θα ληφθούν άμεσα.