Οικονομία

Αυξάνονται τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων

Αυξάνονται τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων
Αυξάνονται τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μείωση εσόδων, που στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτος έφτασε έως και το 14,9%, καταγράφεται στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2015 εισπράχθηκαν από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ποσά που ανήλθαν στα 4,01 δις ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εισπράξεις είχαν φτάσει τα 4,72 δις ευρώ.

 Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, κατά το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σύνολό τους κατέγραψαν έλλειμμα της τάξης των 349 εκατ. ευρώ, την ώρα που πέρσι την ίδια περίοδο είχε καταγραφεί πλεόνασμα ύψους 798 εκατ. ευρώ. Όπως φαίνεται από την έως τώρα πορεία εσόδων – δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά προς το καλύτερο, όχι μόνο θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του προϋπολογισμού ότι η χρονικά θα ολοκληρωθεί με έλλειμμα ύψους 898 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο και από την αρχική εκτίμηση.

Παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούσαν ότι από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να καταγράφεται η θετική επίδραση των εσόδων από τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στόχος είναι στο εξής να εισρέουν σε μηνιαία βάση έως 10 εκατ. ευρώ περισσότερα προς τα Ταμεία, από την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέσω της καταβολής των μηνιαίων δόσεων. Όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι τα έσοδα από μια τέτοια διαδικασία είναι αυξημένα μόνο κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής ενός αντίστοιχου μέτρου, ενώ στη συνέχεια η διαδικασία ατονεί…

Από τα υπόλοιπα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης ξεχωρίζει το γεγονός ότι οι δαπάνες για συντάξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 1,6% το πρώτο τετράμηνο του 2015 φτάνοντας τα 6,27 δις ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, που είχαν περιοριστεί στα 6,17 δις ευρώ. Φαίνεται λοιπόν, ότι είναι τόσο μεγάλο το πλήθος των συνταξιούχων, ώστε παρά τις περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2010 και μετά, η συνολική δαπάνη για συντάξεις αντί να μειώνεται, αυξάνεται, επιβαρύνοντας και άλλο τα ασφαλιστικά ταμεία.