Οικονομία

ΟΚΕ: Θετική γνωμοδότηση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά αλλά με αστερίσκους

ΟΚΕ: Θετική γνωμοδότηση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά αλλά με αστερίσκους ΟΚΕ: Θετική γνωμοδότηση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά αλλά με αστερίσκους
ΟΚΕ: Θετική γνωμοδότηση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά αλλά με αστερίσκους Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Θετική αναμένεται να είναι η γνώμη που θα εκφράσει επίσημα σήμερα η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η Κυβέρνηση και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τους εκπροσώπους των «θεσμών».

Η ΟΚΕ, που απαρτίζεται από εκπροσώπους τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών, θα βάλει όμως και «αστερίσκους» τόσο στις αυξημένες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), όσο και στο ζήτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών φαίνεται ότι συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις έτσι ώστε οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, είτε να τροποποιηθούν, είτε ακόμα και να καταργηθούν. Οι περισσότερες αντιδράσεις έως τώρα εκφράστηκαν από τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) και από τους βιομήχανους (ΣΕΒ). Οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ από την άλλη πλευρά, δήλωσαν έτοιμοι να αντέξουν την τμηματική αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα που σύμφωνα με το σχέδιο νόμου πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αρχικά τον φετινό Οκτώβριο στα 650 ευρώ και στη συνέχεια από τον Ιούλιο του 2016 και μετά στα 751 ευρώ. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που προωθεί στο ίδιο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνους, τόσο εργοδότες, όσο και εργαζόμενους.

Η διαβουλεύσεις πάντως για το νομοσχέδιο θα συνεχιστούν. Άλλωστε για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί διήμερη επίσκεψη, αύριο και μεθαύριο, του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, στη Γενεύη, στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να έχει σειρά επαφών με στελέχη του ILO, σε μια προσπάθεια να λάβει και από εκείνους την έγκριση αλλά και τις επισημάνσεις τους, σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη συνέχεια, αφού γίνονται οι ανάλογες προσαρμογές, το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά πρόκειται να εισαχθεί στη Βουλή.