Οικονομία

Παραμένουν οι διαφωνίες σε εργασιακά και Ασφαλιστικό

Παραμένουν οι διαφωνίες σε εργασιακά και Ασφαλιστικό Παραμένουν οι διαφωνίες σε εργασιακά και Ασφαλιστικό
Παραμένουν οι διαφωνίες σε εργασιακά και Ασφαλιστικό Από τον Βασίλη Αγγελοπουλο Όσο διατηρούν οι «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς, τόσο παραμένουν άλυτα και τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, όσο και ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, επιμένουν στο ότι «κόκκινες γραμμές δεν ξεθωριάζουν».

Ειδικά για το ασφαλιστικό, τα προβλήματα που προκαλούν τις περισσότερες τριβές στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των «θεσμών» εστιάζονται στις αλλαγές των ορίων ηλικίας και αν αυτές θα επηρεάσουν και εκείνους τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως 31/12/2012, όπως επίσης και στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Στρατούλης τόνισε με νόημα, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των θεσμών «να ξεχάσουν αυτά που ζητάνε», αναφερόμενος σε ενδεχόμενη επέκταση της ρήτρας και για τα ταμεία κύριας ασφάλισης. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ρωμανιάς πρόσθεσε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία είναι έτοιμη και δεν έχει ακόμα ενταχθεί σε νομοσχέδιο για να μην οξυνθεί η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις.

Ειδική αναφορά γίνεται από τους εκπροσώπους των «θεσμών» στο ζήτημα της επαναχορήγησης της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές έως 700 ευρώ. Ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι «θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως, πολιτικά και οικονομικά δυνατό να τηρήσουμε την προγραμματική μας δέσμευση. Το στείλαμε και γραπτώς στους θεσμούς, προσθέτοντας ότι θα στοιχίσει 550 εκατ. ευρώ». Πάντως, οι τεχνοκράτες των «θεσμών» πιέζουν για αντικατάσταση της συγκεκριμένης σύνταξης με ένα κοινωνικό επίδομα, που θα χορηγείται σε όσους έχουν έως 500 ευρώ μηνιαίες αποδοχές από συντάξεις και με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Σχετικά με τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ο κ. Ρωμανιάς παραδέχτηκε ότι ανέρχονται σε περίπου 300.000 εκείνοι που έχουν κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων. Όμως η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι όποιες προσαρμογές στο 62ο (μειωμένη) ή στο 67ο (πλήρης σύνταξη) έτος ηλικίας, μετά την 1.1.2026, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις παραπάνω περιπτώσεις να συνταξιοδοτηθούν χωρίς προβλήματα.