Οικονομία

Δεσμεύσεις Αποστόλου στους αγρότες της Κρήτης

Δεσμεύσεις Αποστόλου στους αγρότες της Κρήτης Δεσμεύσεις Αποστόλου στους αγρότες της Κρήτης Φωτογραφία: Δεσμεύσεις Αποστόλου στους αγρότες της Κρήτης
Δεσμεύσεις Αποστόλου στους αγρότες της Κρήτης Δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που αφορούν τους αγρότες έδωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει επαφές με εκπροσώπους των αγροτών και των τοπικών φορέων.

Ο κ. Αποστόλου σε συνέντευξη του, αλλά και στις επαφές, που είχε με αγροτοκτηνοτρόφους και φορείς αναφέρθηκε στις δυνατότητες της αγροτικής οικονομίας εστιάζοντας της σε δύο άξονες: της ανταγωνιστικότητας και της διατροφικής επάρκειας.

Ο υπουργός, τόνισε ότι και επειδή επικρέμονται ποινικά δικαστήρια στους αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ετοιμάζεται μια σχετική τροπολογία την οποία όπως υπογράμμισε «θα καταθέσομε για να απαλλαγούν των ποινικών ευθυνών όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις».

Για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών επανέλαβε ότι θα υπάρξει διάταξη για το αφορολόγητο των αγροτών στις 12.000 ευρώ.
Επίσης, κατά τη συνέντευξη ο κ. Αποστόλου αναφερόμενος στη δακοκτονία τόνισε ότι έγινε μια κατανομή με βάση τα ποσά που είχαν διατεθεί την προηγούμενη χρονιά και πρόσθεσε «δεσμευόμαστε και στη διαδρομή τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν για την υπηρέτηση της δακοκτονίας στην Κρήτη θα τις καλύψομε πρόσθετες ενισχύσεις».

Για τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ στην ελιά και το λάδι ο αν. υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπενθύμισε ότι παραμονές των εκλογών είχε οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη κατάσταση.

«Όντως, πρόσθεσε, υπάρχει μια απώλεια όχι μόνο με το συνολικό ποσό της νέας ΚΑΠ που έχει μειωθεί αλλά και υπάρχει και μια απώλεια που έχει προκύψει εξ αιτίας της διεύρυνσης των δενδροειδών καλλιεργειών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο ποσό»
Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτό θα το δούμε» και διευκρίνισε ότι πριν το 2017 δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα αναθεώρησης της Κοινής Αγροτική Πολιτικής.

Για τους βοσκοτόπους ο κ. Αποστόλου δεσμεύθηκε για λύση σε συνεργασία της Περιφέρειας και των δήμων «Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης θα έχουν επιλέξιμες εκτάσεις για να παίρνουν όλοι την ενιαία ενίσχυση και την εξισωτική αποζημίωση και σε συνεννόηση θα λυθεί αυτό το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά

Εξ άλλου ο κ. Αποστόλου πριν επισκεφθεί την Γεωργική Σχολή Μεσαράς και τις Μοίρες είχε συνάντηση με το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα του πρωτογενούς τομέα, στο δήμο Ηρακλείου, με κορυφαία προτεραιότητα τις αγροτικές οδούς και την άρδευση των καλλιεργειών Ακόμη ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής κατηγορίας των ελαιόδεντρων από τα υπόλοιπα δέντρα, αφού το λάδι αποτελεί εθνικό εξαγώγιμο προϊόν τονίζοντας ακόμη, την αναγκαιότητα προγράμματος αναμπέλωσης.