Οικονομία

13η σύνταξη το… 2016 και βλέπουμε

13η σύνταξη το… 2016 και βλέπουμε 13η σύνταξη το… 2016 και βλέπουμε
13η σύνταξη το… 2016 και βλέπουμε Στην αποκάλυψη ότι η χορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα πραγματοποιηθεί όχι φέτος, αλλά το 2016, προέβη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάκης Κορωνάκης.

Μιλώντας νωρίτερα στο Μέγκα, ο κ. Κορωνάκης ουσιαστικά συνέδεσε μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή της 13ης σύνταξης, στην αργή πρόοδο που καταγράφουν οι διαπραγματεύσεις, με συνέπεια να περιορίζονται οι πιθανότητες επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος. «Όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και τρώει χρόνο, αυτό αφαιρεί δυνατότητες από τη χώρα». Η εκτίμηση του κ. Κορωνάκη είναι ότι, εάν κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση και προκύψει συμφωνία, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση και να προχωρήσει στη χορήγηση της 13ης σύνταξης, αλλά και στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Διαφορετικά, είναι πιθανό το μέτρο της επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων για συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ (13η σύνταξη), να καθυστερήσει ένα έτος για να εφαρμοστεί.
Πάντως, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, όσο και ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Ρωμανιάς, έχουν επανειλημμένα στο παρελθόν τονίσει ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί κανονικά. Η θεσμοθέτησή της με διάταξη νόμου θα πραγματοποιηθεί το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το κόστος για τη χορήγησή της, που θα καρπωθούν περίπου 1,2 εκατ συνταξιούχοι, ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κορωνάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, πολύ σύντομα.