Οικονομία

Οι «θεσμοί» ζητούν συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις - Τι αλλάζει στο συνταξιοδοτικό

Οι «θεσμοί» ζητούν συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις - Τι αλλάζει στο συνταξιοδοτικό Οι «θεσμοί» ζητούν συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις - Τι αλλάζει στο συνταξιοδοτικό
Οι «θεσμοί» ζητούν συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις - Τι αλλάζει στο συνταξιοδοτικό Οι εκπρόσωποι των «θεσμών», θέλουν να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, να συνεχιστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για να γίνονται συνεχείς μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Επίσης, απαιτεί να παραμείνουν οι μνημονιακοί νόμοι με τους οποίους θα συνεχίσουν να γίνονται μειώσεις κύριων συντάξεων από 1/1/2015 για όσους θεμελίωσαν από τότε ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι και 35 χρόνια στο μέλλον.

Η αποκάλυψη αυτή προήλθε από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο Μέγκα χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απαίτηση «εξωφρενική». «Όταν επιμένουν στην άποψή τους να διατηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, σημαίνει 15% μειώσεις φέτος, αν βάλεις και τα 3-4 επόμενα χρόνια και το τι έγινε πέρυσι, θα πάει στο 90% η μείωση», διευκρίνισε. Ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για «αντικρουόμενα συμφέροντα», εντός της διαπραγμάτευσης. «Φαίνεται ότι εξακολουθούμε να κινούμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης όπου Σκύλλα είναι το ΔΝΤ το οποίο φέρεται ότι είναι πιο ελαστικό στα δημοσιονομικά αλλά πολύ πιο σκληρό στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά. Η Ευρωζώνη φέρεται να λέει ότι είναι πιο σκληρή στα δημοσιονομικά και πιο ελαστική σε εργασιακά - ασφαλιστικά. Αν τα προσθέσεις όλα αυτά που λένε έχουν τέτοιες κόκκινες γραμμές που δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσεις", εκτίμησε ο κ. Στρατούλης.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ο υπουργός τόνισε ότι αυτά συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και ειδικά τα θέματα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο για «πολύ σκληρή  μάχη και ενώ νομίζαμε ότι είχε τελειώσει, έφεραν πάλι ενστάσεις και διαφωνίες». Πάντως οι εκπρόσωποι του υπουργού Εργασίας φαίνεται να  διαμήνυσαν με κάθε τρόπο ότι αυτό το νομοσχέδιο θα προχωρήσει. «Δεν μπορούμε να μην έχουμε τις συλλογικές συμβάσεις που έχει η υπόλοιπη Ευρώπη γιατί έχουμε πάρει τη θετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας», σημείωσε ο κ. Στρατούλης. Πρόσθεσε δε ότι η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα έρθει σε ένα νόμο. «Νομίζω ότι είναι θέμα ημερών», είπε ο κ. Στρατούλης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει όταν η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με επιμέρους ασφαλιστικά ζητήματα και ειδικά για το φλέγον ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο αρμόδιος υπουργός πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση «είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν πρέπει να θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα». Ξεκαθάρισε ότι για όσους έχουν ασφαλιστεί από 1/1/93 και μετά υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι πάνε όλοι στα 62 και στα 67 έτη για να βγουν στη σύνταξη. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις για όσους μπήκαν από το 1983 μέχρι το 1993 και οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν πρέπει να σεβαστούν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα γιατί αλλιώς παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανόνες. «Ακόμα και αν ήθελες να τα πειράξεις θα πάνε και θα ανατραπούν στα δικαστήρια, όπως φαίνεται θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα το οποίο είχαν μνημονιακές ρυθμίσεις οι οποίες βαίνουν προς κατάργηση είτε από το Στε είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο», κατέληξε ο κ. Στρατούλης.

Αναφορικά με το σκέλος των ενοποιήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων,  ο υπουργός επισήμανε ότι «μέσα σε ένα μήνα δεν μπορούμε να κάνουμε οργανωτικές ενοποιήσεις αλλά μπορούμε και θέλουμε, είναι και μέσα στο πρόγραμμά μας, να κάνουμε λειτουργικές ενοποιήσεις». Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δέχεται να φτιάξει «ενιαία πληροφοριακά συστήματα για να βγαίνουν πιο γρήγορα οι διαδοχικές συντάξεις και να έχουμε ενιαίους ελέγχους». Ειδικά για την εισφοροδιαφυγή, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι «έχουμε προτείνει 8-9 μέτρα για λειτουργικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που μπορούμε να τα κάνουμε και τώρα».

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» όμως ενδιαφέρονται να γίνουν ενοποιήσεις παροχών. «Τους ενδιαφέρει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για το ασφαλιστικό», τόνισε ο κ. Στρατούλης και πρόσθεσε ότι για να ενισχυθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος «ετοιμάζεται νομοσχέδιο για Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει σταδιακά απώλειες από το PSI».