Οικονομία

Ανησυχία Σπάρτακου για το κόστος εισαγωγής ρεύματος

Ανησυχία Σπάρτακου για το κόστος εισαγωγής ρεύματος Ανησυχία Σπάρτακου για το κόστος εισαγωγής ρεύματος Φωτογραφία: Ανησυχία Σπάρτακου για το κόστος εισαγωγής ρεύματος
Ανησυχία Σπάρτακου για το κόστος εισαγωγής ρεύματος Η δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών στους χώρους των ορυχείων της ΔΕΗ, αποτέλεσαν το βασικότερο θέμα που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου του σωματείου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ - ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Στέφανο Παλαβό.

Το προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ συνεχίζει τον κύκλο των επαφών του με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη της ΔΕΗ για την ασφάλεια στα ορυχεία (τα οχήματα που κυκλοφορούν, ενημέρωση του προσωπικού κλπ).

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των οχημάτων, παρά τον 5ετή προγραμματισμό που υπάρχει σε ό,τι αφορά στην αντικατάστασή τους, τα ορυχεία θα προχωρήσουν στην άμεση προμήθεια νέων οχημάτων τύπου UNIMOG (μετά από σχετικές παρεμβάσεις, καταγραφές και προτάσεις των διευθυντών ορυχείων) δεδομένης της επιτακτικότητας που δημιουργούν οι υπάρχουσες συνθήκες και τα τελευταία εργατικά ατυχήματα.

Με σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο από 19ης Μαρτίου 2015, έχουν αιτηθεί 76 νέα οχήματα για αντικατάσταση των παλαιών που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στους χώρους των ορυχείων δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες.

Από την ενημέρωση που έκανε ο κ.Παλαβός στο προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, προκύπτει με βάση όσα γνωστοποίησε από τη συνάντηση το συνδικάτο, ότι τα ορυχεία καλούνται να προχωρήσουν σε μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 4.000.000 τόνους, έχοντας δημιουργήσει ήδη απόθεμα 3.600.000 τόνους.

Κοινή διαπίστωση διεύθυνσης - συνδικάτου, όπως αναφέρει ανακοίνωση των εργαζόμενων, είναι ότι οι εισαγωγές ρεύματος, που η ΡΑΕ με απόφασή της επιβάλλει, αναγκάζει το Ελληνικό Δημόσιο αφενός να δαπανά λεφτά και αφετέρου αναγκάζει την επιχείρηση σε περιορισμό της παραγωγής, γεγονός που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια, αλλά και με προεκτάσεις στον κοινωνικό ιστό.

Εκφράζοντας την ανησυχία του σχετικά με το θέμα των εισαγωγών ρεύματος που γίνεται σε απαγορευτικά κόστη, όπως σημειώνεται σχετικά, το προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ευελπιστεί πως θα υπάρξει άμεση μέριμνα προκειμένου, η προσπάθεια να μειωθεί η παραγωγή λιγνίτη σε αυτή την οικονομική συγκυρία να μη συνεχιστεί.