Οικονομία

Ατομικές συμβάσεις με τις καθαρίστριες σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ

Ατομικές συμβάσεις με τις καθαρίστριες σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ Ατομικές συμβάσεις με τις καθαρίστριες σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ
Ατομικές συμβάσεις με τις καθαρίστριες σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δικαίωμα να συνάψουν ατομικές συμβάσεις, με ισχύ έως 31.12.2015, θα έχουν στο εξής όσοι εργάζονται στην καθαριότητα των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, εξειδικεύεται ότι δικαίωμα υπογραφής νέων συμβάσεων έχουν φυσικά πρόσωπα που:

α) Έχουν συνάψει συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απασχολούνται κατόπιν δικαστικής απόφασης, για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α..

β) Απασχολούνταν για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθώς και το προσωπικό που απασχολείτο σε εταιρίες στις οποίες είχε ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στους ως άνω φορείς του δημοσίου, και των οποίων η εργασιακή σχέση ή σύμβαση έχει λήξει πρόσφατα.

Η σύναψη της ατομικής σύμβασης μίσθωσης έργου διενεργείται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου στο φορέα που απασχολείτο, υποβάλλοντας συνημμένα δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει η προηγούμενη απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στην οικεία υπηρεσία.

Ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης και τα οποία απασχολούντο σε εταιρίες οι οποίες παρείχαν υπηρεσίες καθαριότητας σε περισσότερους από έναν φορείς (δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α.), δύναται να συνάψουν ατομική σύμβαση μίσθωσης έργου για την καθαριότητα σε έναν μόνο φορέα.

Συστήνεται προς τους φορείς οι συμβάσεις που θα συναφθούν να αφορούν σε έργο / παροχή υπηρεσιών καθαριότητας 6ωρης ή 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης, εφόσον οι ανάγκες των υπηρεσιών το επιτρέπουν. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε, σε κάθε περίπτωση, το κόστος σύναψης των ως άνω συμβάσεων έργου:

α) Να βρίσκεται εντός των ορίων των διαθέσιμων πιστώσεων του προϋπολογισμού τους,

όπως αυτές έχουν εκτιμηθεί για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας

β) Να διαμορφώνεται βάσει των αντίστοιχων μικτών μηνιαίων αποδοχών που θα λάμβανε

ένας μόνιμος υπάλληλος στην καθαριότητα στον ίδιο φορέα, και με αντίστοιχο χρόνο προϋπηρεσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ως άνω συμβάσεις συνάπτονται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί υποχρεωτικής ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε. Τα πρόσωπα που θα συνάψουν με το δημόσιο και θα απασχοληθούν με συμβάσεις μίσθωσης έργου κατ' εφαρμογή της ως άνω διάταξης, θα υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α.