Οικονομία

Εμπλοκή με 1.800 δικηγόρους που υπάχθηκαν στη νέα ρύθμιση 100 δόσεων

Εμπλοκή με 1.800 δικηγόρους που υπάχθηκαν στη νέα ρύθμιση 100 δόσεων Εμπλοκή με 1.800 δικηγόρους που υπάχθηκαν στη νέα ρύθμιση 100 δόσεων
Εμπλοκή με 1.800 δικηγόρους που υπάχθηκαν στη νέα ρύθμιση 100 δόσεων Πρόβλημα ασφάλισης έχει δημιουργήσει η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από περίπου 1.800 δικηγόρους. Αιτία η τεράστια έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), με συνέπεια να καθυστερεί δραματικά η διαδικασία χρέωσης και απόδοσης των εισφορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο τμήμα του ΕΤΑΑ, διαθέτει μόλις 4 υπαλλήλους, με συνέπεια να μην μπορούν να διεκπεραιωθούν περισσότερες από 10 αιτήσεις ημερησίως, αφού πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία. Με δεδομένο ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων παρατάθηκε εκ νέου και θα συμπεριλάβει και τον Ιούνιο, γίνεται σαφές ότι το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί και όχι να εξομαλυνθεί. Άλλωστε όσο θα πλησιάζει η ολοκλήρωση της διαδικασίας, τόσο θα αυξάνεται η υποβολή των αιτήσεων.

Η πρόταση που έχει γίνει προς τη διοίκηση του ΕΤΑΑ είναι οι ασφαλισμένοι που υπάχθηκαν σε ρύθμιση, είτε να δηλωθούν μέσω του νεοσύστατου συστήματος ΑΤΛΑΣ, που όμως βρίσκεται ακόμα σε φάση κατασκευής, είτε να προστεθεί επιπλέον προσωπικό, τουλάχιστον άλλων 7 ατόμων. Μόνο έτσι, εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατό να γίνει μαζική εκκαθάριση των αιτήσεων και να καταχωρηθούν όπως πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές. Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται παρέμβαση που θα λύσει το αδιέξοδο.