Οικονομία

Φουλ υπαναχώρηση απο τις κόκκινες γραμμές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά

Φουλ υπαναχώρηση απο τις κόκκινες γραμμές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά Φουλ υπαναχώρηση απο τις κόκκινες γραμμές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά
Φουλ υπαναχώρηση απο τις κόκκινες γραμμές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την άμεση έναρξη, από το 2016, της διαδικασίας κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αποφάσισε να προτείνει η ελληνική πλευρά προς τους εκπροσώπους των «θεσμών». Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας προτείνει προς τους εκπροσώπους των «θεσμών» να υπάρξει μια δεκαετής περίοδος προσαρμογής και από το 2016 έως και το 2022 όπου θα αυξάνονται τα όρια ηλικίας έξι μήνες ανά έτος, ενώ το διάσημα 2023 – 2025, η αύξηση θα είναι ένα έτος, ανά έτος.

Παράλληλα, αυξάνονται τα αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση και έτσι όσοι θα επιλέξουν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα 62 έτη, θα λάβουν μειωμένη σύνταξη (penalty) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, πέραν του 6% ανά έτος που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, η επίμαχη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, προτείνεται να ανασταλεί μόνο για το τρέχον έτος, και για το 2016. Στο σκέλος των ενοποιήσεων, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός τριετίας, με τη δημιουργία τριών ταμείων. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις ελληνικές προτάσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό:

Ασφαλιστικό

*Πρόωρη συνταξιοδότηση: Η αύξηση των ορίων ηλικίας, που θα ξεκινήσει το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Δεν θίγονται περιπτώσεις με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά και ειδικές ομάδες ασφαλισμένων όπως είναι οι εργαζόμενοι /ες με ανήλικο τέκνο, τα άτομα με αναπηρία, όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που αποδίδονται Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα. Σε πρώτη φάση το όφελος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ έως το 2022, ενώ έως το 2025 προβλέπεται συνολική εξοικονόμηση της τάξης των 824 εκατ. ευρώ.
*Κύριες συντάξεις: Δεν εφαρμόζονται για το τρέχον έτος, οι διατάξεις του νόμου Λοβέρδου (ν.3863/2010), που αφορούν το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.
*Επικουρικές συντάξεις: Αναστολή στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έως το τέλος του 2016. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού χωρίς επαναφορά της ρήτρας.
*Πέναλτι: Για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από τα γενικά όρια, ισχύει σήμερα 6% ποινή, επί του ποσού της σύνταξης. Προστίθεται ένα πρόσθετο ποσοστό 10% ως ποινή, εκτός του συνολικού που δεν πρέπει να υπερβαίνει, με βάση τα ισχύοντα, το 30%. Συνεπώς, το μέγιστο ποσοστό της ποινής ανέρχεται στο 40%.
*Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας.
*Ενοποίηση ταμείων: Ολοκλήρωση σε βάθος τριετίας, σε δύο φάσεις, με στόχο τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων. Αρχικά έως το τέλος του 2016, θα ολοκληρωθεί η οργανωτική ενοποίηση. Μείωση έως 30% του κόστους λειτουργίας των ταμείων.

Εργασιακά
*Κατώτατος μισθός: Σταδιακή αύξηση έως το τέλος του 2016, στα επίπεδα που ήταν το 2010, δηλαδή στα 751 ευρώ. Στη συνέχεια το ύψος του, θα προκύπτει από ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
*Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Επαναφέρεται η διαδικασία με βάση το μοντέλο που ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και με βάση την αποδοχή του σχεδίου νόμου που ήδη υπάρχει, από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω εναρμόνιση με τις  διεθνείς πρακτικές.