Οικονομία

Αγροτοδιατροφική σύμπραξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αγροτοδιατροφική σύμπραξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Αγροτοδιατροφική σύμπραξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Αγροτοδιατροφική σύμπραξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Στο πιάτο των νοικοκυριών, των εστιατορίων και των ξενοδοχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό θα επιχειρήσει να φέρει τα αγροτικά προϊόντα της Μακεδονίας η "Αγροτοδιατροφική σύμπραξη" της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας που σήμερα έλαβε τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν ενέργειες ώστε τα προϊόντα της περιοχής να φέρουν ένα "τοπικό σήμα ποιότητας" που θα πιστοποιεί την προέλευσή τους και την διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν.

Στο πρόγραμμα των δράσεων της "Αγροτοδιατροφικής σύμπραξης" συμπεριλαμβάνεται η σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με φορείς και επιχειρήσεις για τους τρόπους προώθησης και διανομής των αγροτοδιατροφικών προϊόντων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες λιανικής πώλησης, δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, οι διμερείς επαφές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο με αντίστοιχους φορείς, επιχειρήσεις και Περιφέρειες, η συνεργασία με φορείς όπως πανεπιστήμια, ΤΕΙ, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί και ενώσεις, η διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, η πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων, η εκπαίδευση των μελών του αγροτικού κόσμου και η προώθηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε το όλο εγχείρημα. "Είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές και η πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Η αγροτική οικονομία είναι η παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας" είπε ο περιφερειάρχης και ενδεικτικά ανέφερε ότι στην περιοχή καλλιεργείται το 75% του ρυζιού της χώρας, το 70% των οπωροφόρων δέντρων, το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών, το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού κρέατος, το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού όλης της Ελλάδας.

Πρόεδρος στην "Αγροτοδιατροφική σύμπραξη" αναλαμβάνει ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης ενώ σε αυτήν συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Δέλτα από τον νομό Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Παιονίας Κιλκίς, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η "ΓΑΙΑ - επιχειρείν ΑΕ", η "ΕΝΟΑΔΕ" και η "ΚΑΘ ΑΕ". Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 160.000 ευρώ.

"Η γη παράγει αξίες. Δεν παράγει υπεραξίες. Η προστιθέμενη αξία προέρχεται από συνέργειες και μεταποίηση" τόνισε ο κ. Κιλτίδης ενώ από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Ταχματζίδης χαρακτήρισε τη σύμπραξη ως ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανάδειξη των προϊόντων της περιοχής και των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δράσεων αντίστοιχων με εκείνες που πρόκειται να ξεκινήσουν στο πλαίσιο της "Αγροτοδιατροφικής σύμπραξης" είναι το "Ελληνικό Πρωινό" μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέσω της οποίας χαρακτηριστικά προϊόντα κάθε τόπου έχουν μπει στο μενού του πρωινού που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία. Ήδη, όπως ανέφερε από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, η Ρούλα Μυκονιάτη, τριάντα ξενοδοχεία από τα 162 της Χαλκιδικής και 700 σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν υιοθετήσει τη σχετική πρωτοβουλία με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, η σύμπραξη αναμένεται να διευρυνθεί και με άλλους φορείς που επιθυμούν να ενταχθούν στη συλλογική αυτή προσπάθεια.