Οικονομία

«Παγωμάρα» με τις ειδήσεις για νέο κύμα αυξήσεων σε προϊόντα και καφέ

«Παγωμάρα» με τις ειδήσεις για νέο κύμα αυξήσεων σε προϊόντα και καφέ
Νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και στον καφέ αναμένονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο καταναλωτικό κοινό αλλά και στις επιχειρήσεις της εστίασης.

Καταναλωτές και ιδιοκτήτες καφέ μιλούν στο Dnews εκφράζοντας τους φόβους τους για το προσεχές διάστημα. «Δεν είναι δυνατόν κάθε μήνα να πληρώνουμε τα πάντα πιο ακριβά. Πάμε σούπερ μάρκετ και πλέον κόβουμε ακόμα και από τα βασικά είδη».

Σημειώνεται οτι μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του καφέ στις διεθνείς αγορές ανατιμήθηκε κατά 67%, του κακάο 159% του γάλακτος 19%, των τυροκομικών 12,1%, η τιμή στον χυμό πορτοκαλιού αυξήθηκε κατά 40%, ενώ τα τσάι 20%, το βούτυρο 65% και τα πουλερικά 13,3%.

«Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ούτε στα βασικά», αναφέρει ο κ. Ντίνος στο Dnews. «Για εμάς που έχουμε οικογένεια το σούπερ μάρκετ το μήνα μας στοιχίζει ένα μισθό. Αλλά τι να κάνουμε, να μην πάρουμε γάλα ή πάνες για τα παιδιά; Η να επιλέγουμε τροφές χαμηλότερης ποιότητας. Τα μετράμε όλα με το σταγονόμετρο. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες αν συνυπολογίσει κανείς ότι μαζί με τα πάγια έξοδα έχουμε να πληρώσουμε ασφάλειες, ΕΝΦΙΑ, εφορία. Θα τα βάλουμε όλα σε διακανονισμό δεν βγαίνει αλλιώς», σημειώνει.

Από την πλευρά τους ιδιοκτήτες καφέ υποστηρίζουν πως ήδη έχουν αύξηση την τιμή του καφέ με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί αισθητά τα έσοδα, ενώ προβλέπουν πως θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις.

«Πριν ενάμιση μήνα περίπου αυξήσαμε τον καφέ όλες οι καφετέριες από 0,30 έως 0,50 λεπτά. Τώρα εάν ισχύσουν οι προβλέψεις για ανατιμήσεις 15-20% λόγω της μειωμένης παραγωγής από το Βιετνάμ, θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε κι άλλο τον καφέ. Δυστυχώς ότι ανατιμήσεις θα υπάρξουν μελλοντικά θα τις επωμιστούν οι πελάτες καθώς δεν εμείς δεν αντέχουμε να τις απορροφήσουμε», δηλώνει στο Dnews ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον μήνα Ιούλιο στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» σημειώθηκε αύξηση 2,4%, του πληθωρισμού λόγω αυξήσεων στις τιμές σε ψωμί, κρέατα, ελαιόλαδο και άλλα είδη διατροφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο του 2024 κατέγραψε αύξηση 2,7%. Η αύξηση αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την αύξηση του 2,5% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,7% τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η οποία είναι μικρότερη από τη μείωση 1,1% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση τον Ιούλιο του 2023.