Οικονομία

Ασφαλιστικό: Τέλος και το ΕΚΑΣ από το 2018

Ασφαλιστικό: Τέλος και το ΕΚΑΣ από το 2018 Ασφαλιστικό: Τέλος και το ΕΚΑΣ από το 2018
Ασφαλιστικό: Τέλος και το ΕΚΑΣ από το 2018 Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, για το ασφαλιστικό ανατρέπουν άρδην το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες βάζοντας ακόμη και την κατάργηση του ΕΚΑΣ απο το 2018 στο τραπέζι κάτι που ήταν άλλωστε και απαίτηση των δανειστών και όπως προκύπτει η «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης έγινε «ροζ».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με νεότερα στοιχεία απο το πεδίο της διαπραγμάτευσης προβλέπεται η σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από το 2018 έως το 2020 από στοχευμένο επίδομα και εφαρμογή νέου μισθολογίου από 1/1/2016 στο Δημόσιο με εξορθολογισμό ειδικών μισθολογίων και επιδομάτων με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος έως το 2019.

Ετσι για το ΕΚΑΣ, η ελληνική πλευρά αποδέχεται την σταδιακή κατάργησή του το διάστημα 2018 -2020. Μάλιστα, θα πρέπει το φετινό φθινόπωρο να υπάρξει μια ευρύτερη μεταρρύθμιση των κοινωνικών παροχών, που θα μεταφέρει πόρους σε συνταξιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Θα γίνει καλύτερη κατανομή των παροχών του ΟΓΑ προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες, ενώ για το ΕΤΕΑ τονίζεται ότι θα υπάρξει ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων σε αυτό.

Το «ασφαλιστικό πακέτο» κοστολογείται για φέτος στα 665 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 1,86 δισεκ ευρώ

NETWORK