Οικονομία

Απεργία των ναυτικών στην ακτοπλοΐα στις 30 Ιουνίου

Απεργία των ναυτικών στην ακτοπλοΐα στις 30 Ιουνίου Απεργία των ναυτικών στην ακτοπλοΐα στις 30 Ιουνίου
Απεργία των ναυτικών στην ακτοπλοΐα στις 30 Ιουνίου Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προκήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, καταγγέλλοντας κατάφωρη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτικών από ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, με σιωπηρή, όπως μάλιστα τονίζει, ανοχή των λιμενικών αρχών.

Οι ναυτεργάτες ζητούν την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα (οι συμβάσεις έχουν λήξει στις 31/12/2014), αλλά κυρίως την εφαρμογή των ήδη υφισταμένων που πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ τονίζει ότι η μη πληρωμή των δεδουλευμένων στα πληρώματα ορισμένων εταιρειών συνεχίζεται, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 50%, ενώ θέτει θέμα «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και ασφάλειας των ίδιων των πλοίων και των επιβατών από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων.

Σημειώνει ακόμη ότι η υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτικών συνεχίζεται, ενώ προσθέτει ότι η εφοπλιστική πλευρά και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχουν προβεί έως τώρα σε καμία ενέργεια για την επίλυση έστω και ενός εκ των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, παρά τις εκάστοτε διαβεβαιώσεις ότι όλα θα «τακτοποιηθούν». Τέλος, κάνει λόγο για επερχόμενη χιονοστιβάδα αντεργατικών μέτρων και πολιτικών από τις απαιτήσεις των δανειστών.