Οικονομία

Ποιο είναι το κόστος από το μίνι - ασφαλιστικό

Ποιο είναι το κόστος από το μίνι - ασφαλιστικό Ποιο είναι το κόστος από το μίνι - ασφαλιστικό
Ποιο είναι το κόστος από το μίνι - ασφαλιστικό Έως και 300 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα στοιχίσουν οι αλλαγές που προκύπτουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) και εμπεριέχει διατάξεις για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ρυθμίσεις που αφορούν ασφαλισμένους, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί από τη Βουλή, το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη και οι πιο «κοστοβόρες» διατάξεις είναι εκείνες που αφορούν την επαναφορά της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, συνδράμουν στη συνταξιοδότηση οφειλετών του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ και μειώνουν τις εισφορές των γιατρών, των μηχανικών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων. Διατάξεις που κινούνται στη θετική κατεύθυνση και αποτελούσαν πάγια αιτήματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων, δεν παύουν όμως να έχουν υψηλό κόστος που πρέπει να καλυφθεί από τα δημοσιονομικά του Κράτους. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι στις προτάσεις των δανειστών, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, το θέμα του επανελέγχου των συντάξεων που χορηγούνται σε ανασφάλιστους υπερήλικες (περίπου 30.000 άτομα), βρισκόταν σε περίοπτη θέση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρμόδιων στελεχών της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το κόστος για να καταβληθούν οι συντάξεις σε ανασφάλιστους υπερήλικες φτάνει στα 120 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι συντάξεις αυτές θα είναι της τάξης των 260 ευρώ το μήνα και από τον Οκτώβριο του 2016 και μετά θα ανέλθουν στα 360 ευρώ.

Το ΕΤΑΑ αναμένεται να επιβαρυνθεί με άλλα 120 εκατ. ευρώ για να καλύψει όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να υπαχθούν σε έως δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα γίνει από το 60% των ασφαλισμένων του Ταμείου. Το κόστος συμψηφισμού των συντάξεων με οφειλές, θα ανέλθει για τον ΟΑΕΕ στα 9,3 εκατ. ευρώ το 2015, στα 18,5 εκατ. ευρώ για το 2016 και στα 41,7 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα έτη έως το 2019, σύμφωνα με το ΓΛΚ. Άλλο 1 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι η αντίστοιχη επιβάρυνση για το ΕΤΑΑ.

Αναφορικά με το ποσοστό αναπηρίας και την αναθεώρησή του, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι μπορεί να προκύψει ετήσιο κόστος έως και 70 εκατ. ευρώ, γεγονός που επίσης αποτελεί σημαντική επιβάρυνση.