Οικονομία

Στον «αέρα» οι συνταξιούχοι 57.000 δεν θα πάρουν τις συντάξεις τους

Στον «αέρα» οι συνταξιούχοι - Δεν μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους Στον «αέρα» οι συνταξιούχοι - Δεν μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους
Στον «αέρα» οι συνταξιούχοι 57.000 δεν θα πάρουν τις συντάξεις τους Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Χωρίς σύνταξη θα μείνουν σήμερα, όσοι από τους περίπου 1.700.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου, δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις μέσω ATM. Επίσης δεν θα πάρουν τις συντάξεις τους με ημερομηνία το άγνωστο οι 57.000 συνταξιούχοι του ΤΑΠ ΟΤΕ

Οι κλειστές τράπεζες τους εμποδίζουν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπισή της καθημερινότητάς τους. Σε εξίσου δυσχερή θέση βρίσκονται και οι πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, για τους οποίους οι συντάξεις είναι προγραμματισμένο να καταβληθούν μεθαύριο Τετάρτη, 1η Ιουλίου με ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο να λέει ότι θα δωθούν μάλλον την Πέμπτη.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστές τις τράπεζες έως και την ερχόμενης Δεύτερα, έχει ως αποτέλεσμα ούτε εκείνοι θα μπορούν να λάβουν τις συντάξεις τους. Από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, έχει γίνει γνωστό ότι οι πιστώσεις στις τράπεζες για την καταβολή των συντάξεων, είχαν γίνει από την περασμένη Παρασκευή, όμως οι αρνητικές εξελίξεις, τους πρόλαβαν.

Όλα αυτά ενώ ειδικά για να καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, το διήμερο της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, δόθηκε πραγματική «μάχη», έτσι ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εξέφρασε αρχικά αδυναμία να καταβάλλει το ποσό των 280 εκατ ευρώ που αποτελεί την κρατική χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ, με συνέπεια να σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Εργασίας. Για το λόγο αυτό την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), θα δάνειζε 150 εκατ ευρώ στο ΙΚΑ, για να καλύψει το κενό που υπήρχε. Τελικά, το νομικό κώλυμα που προέκυψε, ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να δώσει το ανάλογο ποσό στο ΙΚΑ.

NETWORK