Οικονομία

ΞΕΕ: Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έρθουν τουρίστες, αλλά αν θα μπορούμε να τους κρατήσουμε

ΞΕΕ: Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έρθουν τουρίστες, αλλά αν θα μπορούμε να τους κρατήσουμε ΞΕΕ: Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έρθουν τουρίστες, αλλά αν θα μπορούμε να τους κρατήσουμε
ΞΕΕ: Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έρθουν τουρίστες, αλλά αν θα μπορούμε να τους κρατήσουμε Αύξηση των αφίξεων τουριστών και ακυρώσεις μονάχα από μεμονωμένους πελάτες από το φόβο ενός ενδεχόμενου grexit, παρατηρούνται στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, της προέδρου των ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και οικονομικής επόπτριας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνας Τετράδη.

Έτσι, η κ. Τετράδη αναγνώρισε πως παρατηρείται και φέτος αύξηση στις αφίξεις των τουριστών (5% στη Ζάκυνθο, 3,7% στην Κέρκυρα) - η ίδια ωστόσο παρατήρησε πως "αυτό δεν θεωρείται αύξηση, εφόσον πέρυσι τον ίδιο μήνα, οι αυξήσεις στα δυο αεροδρόμια των νησιών του Ιονίου ξεπερνούσαν το 15%».

Σε σχέση με την ανησυχία λόγω ενός ενδεχόμενου grexit, η κ. Τετράδη ανέφερε πως ακυρώσεις σημειώνονται μόνον από μεμονωμένους πελάτες, δηλαδή από εκείνους που έχουν κλείσει κατάλυμα από τουριστικές ιστοσελίδες ή από το τηλέφωνο. "Από το σύνολο των ακυρώσεων, το 80% είναι Έλληνες, ενώ το ποσοστό των ξένων τουριστών που προβαίνουν σε ακυρώσεις ξεπερνά το 50%" ανέφερε η κ. Τετράδη.

Αντίθετα, «οι πρακτοριακοί πελάτες, δηλαδή οι πελάτες που έχουν κλείσει πακέτα διακοπών με μεγάλες ταξιδιωτικές εταιρίες, δεν κάνουν ακυρώσεις». Μεγάλη συμβολή στη διατήρηση των τουριστικών πακέτων, έχουν οι ξένοι tour operators. Χαρακτηριστικά, η κ. Τετράδη παρέπεμψε στην ανακοίνωση του οργανισμού TUI, που αναφέρει πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλείς προορισμός διακοπών και οι κρατήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα».

Το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν τα ξενοδοχεία από ένα ενδεχόμενο grexit, θα ήταν μια "έλλειψη σε τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα είδη, όπως τα καθαριστικά, τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα αλλά αν θα μπορούμε να τους κρατήσουμε εμείς λόγω των ελλείψεων που αναμένεται να παρουσιαστούν στα βασικά αγαθά» σημείωσε η κ. Τετράδη, ευχόμενη με τη σειρά της "να πετύχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μια συμφωνία εντός του ευρώ και μόνον".