Οικονομία

Τι αποζημιώνεται απο το πρόγραμμα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου 2015

Τι αποζημιώνεται απο το πρόγραμμα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου 2015 Τι αποζημιώνεται απο το πρόγραμμα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου 2015
Τι αποζημιώνεται απο το πρόγραμμα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου 2015 Εγκρίθηκε μα απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2015.

Με την απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ εγκρίνεται το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύ-πτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, με ή χωρίς κοινοτική συμμετοχή

Οι επιλέξιμες δαπάνες για την εφαρμογή των μέτρων κατά των ΜΣΕ που καθορίζονται στην παράγραφο Α2 του άρθρου 2, οι οποίες καλύπτονται από την παρούσα απόφαση είναι οι παρακάτω:

Η καταβολή άμεσης και προσήκουσας χρηματικής αποζημίωσης σε ποσοστό 100% και εντός των ορίων της αγοραίας αξίας του άρθρου 8 στους εκτροφείς ζώων που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και καταστροφή των ζώων τους, τα οποία επιλέγονται και καταστρέφονται σύμφωνα με το πρόγραμμα εκρίζωσης της ΣΕΒ ή της τρομώδους νόσου των προβάτων.

Η καταβολή ποσοστού 100%) των δικαιολογημένων πληρωμών οι οποίες δημιουργούνται από τις λειτουργικές δαπάνες που πραγματοποιούνται και συνδέονται με τα μέτρα υποχρεωτικής θανάτωσης και καταστροφής των ζώων και των μολυσμένων προϊόντων τους.

Η επιχορήγηση των εκτροφέων βοοειδών, προβάτων ή αιγών που προσκομίζουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές νεκρά ζώα ηλικίας άνω των 18 μηνών για τις αίγες και τα πρόβατα και 24 ή 48 μηνών για τα βοοειδή, σύμφωνα με τις Υπουργικές αποφάσεις 26/3251/14.01.2015 (ΦΕΚ 113 Β', της 21.01.2015) και 25/3231/14.01.2015 (ΦΕΚ 112 Β', της 21.01/2015) αντίστοιχα, ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου και εφόσον δεν έχουν παρέλθει 48 ώρες από το θάνατο του ζώου, προκειμένου να εξεταστούν για ΜΣΕ. Το ποσό επιχορήγησης καθορίζεται σε εκατόν είκοσι ευρώ (120,00 €) για τα βοοειδή και σε τριάντα ευρώ (30,00 €) για αίγες ή πρόβατα.

Οι δαπάνες συλλογής και μεταφοράς δειγμάτων, αγοράς διαγνωστικών αντιδραστηρίων και λοιπών απα-ραίτητων μονίμων και αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται από τα αρμόδια κτηνιατρικά εργαστήρια για τις ΜΣΕ, καθώς και η σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για τη διεξαγωγή διαγνωστικών δοκιμών από άλλους φορείς του εσωτερικού ή του εξωτερικού, εφόσον αυτές δεν εκτελούνται από τα κτηνιατρικά εργαστήρια
του ΥΠΑΠΕΝ.

Άλλες δαπάνες που πραγματοποιούνται και συνδέο-νται με τα λοιπά μέτρα που αποφασίζονται στο πλαίσιο και σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από τις ειδικές διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 999/2001 του Συμβουλίου.

Επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες δαπάνες για την εφαρμογή των προγραμμάτων είναι οι παρακάτω:

1. α) Οι δαπάνες συλλογής και μεταφοράς δειγμάτων, αγοράς διαγνωστικών αντιδραστηρίων και λοιπών ανα-λωσίμων υλικών που απαιτούνται για τις δειγματοληψίες και τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις του προ-γράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των μηρυκαστικών, των χοίρων και των ιπποειδών.

β) Οι δαπάνες αγοράς του εμβολίου REV-1.

γ) Οι δαπάνες που προκύπτουν από τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες-εκτροφείς οι οποίοι υποχρεώνονται να σφάζουν τα ζώα τους στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος έλεγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλω-σης των αιγών και προβάτων.

Ειδικότερα:

i) H καταβολή άμεσης και προσήκουσας αποζημίωσης σε ποσοστό 70% και εντός των ορίων της αγοραίας αξίας του άρθρου 8, στους εκτροφείς αιγοπροβάτων, οι οποίοι υποχρεώνονται να σφάξουν τα ζώα τους το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης Λήψης Υγειονομικών Μέτρων (ΑΛΥΜ). Η ΑΛΥΜ δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε (5) ημέρες από τη γνωστοποίηση του θετικού αποτελέσματος. Η επίδοση της στον υπεύθυνο της εκμετάλλευσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία που το Τμήμα Κτηνιατρικής εξέδωσε την ΑΛΥΜ.
Σε περίπτωση ολικής απόρριψης και καταστροφής του σφαγίου, το ποσοστό αποζημίωσης καθορίζεται σε 80% και εντός των ορίων της αγοραίας αξίας του άρθρου 8.

ii) H καταβολή άμεσης και προσήκουσας αποζημίωσης σε ποσοστό 45% και εντός των ορίων της αγοραίας αξίας του άρθρου 8, στους εκτροφείς ζώων, οι οποίοι υποχρεώνονται για λόγους αδυναμίας διάθεσης στην αγορά κρέατος, να σφάξουν τα ζώα τους σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών και μέχρι σαράντα πέντε (45) ήμερες και σε ποσοστό 30% μεταξύ των σαράντα έξι (46) ημερών και μέχρι εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης λήψης υγειονομικών μέτρων. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σε 55% και 40% αντίστοιχα, σε περίπτωση ολικής απόρριψης και καταστροφής του σφαγίου ή θανάτου του ζώου.

Καμία αποζημίωση δεν καταβάλλεται για σφαγές ζώων που πραγματοποιούνται σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των εξήντα (60) ημερών. Με την επιφύλαξη του άρθρου 5 παρ 3, καμία αποζημίωση δεν καταβάλλεται για ζώα που πεθαίνουν πριν την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ομοίως καμία αποζημίωση δεν καταβάλλεται για ζώα τα οποία σφάζονται ή θανατώνονται στην εκμετάλλευση μετά τη λήξη της περιόδου των εξήντα (60) ημερών. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον στην εκτροφή υπάρχουν ακόμα ένα ή περισσότερα από τα ζώα τα οποία έπρεπε να σφαγούν ή να θανατωθούν σύμφωνα με την αντίστοιχη ΑΛΥΜ ο κτηνοτρόφος υπόκειται στις προβλεπόμενες κυρώσεις όπως ορίζεται στο αρ. 16 της παρούσας απόφασης.

iii) Ειδικά για τη βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων καμία αποζημίωση δεν καταβάλλεται για σφαγές ζώων που πραγματοποιούνται σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον στην εκτροφή υπάρχουν ακόμα ένα ή περισσότερα από τα ζώα τα οποία έπρεπε να σφαγούν σύμφωνα με την αντίστοιχη ΑΛΥΜ ο κτηνοτρόφος υπόκειται στις προβλεπόμενες κυρώσεις όπως ορίζεται στο αρ. 16 της παρούσας απόφασης. Με την επιφύλαξη του άρθρου 5 παρ. 3, καμία αποζημίωση δεν καταβάλλεται για ζώα που πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου.

δ) Οι δαπάνες για την αμοιβή των κτηνιάτρων εκτροφής οι οποίοι απασχολούνται στην εφαρμογή του προ-γράμματος έλεγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγών και προβάτων το οποίο περιλαμβάνει και αντίστοιχες δράσεις για τα αγελαία βοοειδή.

Η αμοιβή των κτηνιάτρων εκτροφής, για την εφαρμογή του προγράμματος έλεγχου και εκρίζωσης της βρου-κέλλωσης των αιγών και προβάτων σε κάθε μιας από τις εκτροφές (αιγοπροβάτων ή αγελαίων βοοειδών) που τους έχουν ανατεθεί διαιρείται στα παρακάτω μέρη:

i) Αμοιβή εκτέλεσης εργασιών, που καθορίζεται σε 0,75 ευρώ ανά εμβολιαζόμενο ζώο, 1,2 ευρώ ανά αιμοληψία και 1,5 ευρώ ανά δειγματοληψία στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος.

ii) Επίδομα μεγέθους της εκτροφής το οποίο είναι ένα κατ' αποκοπή ποσό ανά εκτροφή, ανάλογο του αριθμού των ζώων που περιλαμβάνει η εκτροφή και καθορίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω:
- για εκτροφές με 1 έως και 50 ζώα, 25 ευρώ ανά εκτροφή
- για εκτροφές με 51 έως και 200 ζώα, 10 ευρώ ανά εκτροφή -για εκτροφές με περισσότερα από 200 ζώα, 5 ευρώ ανά εκτροφή.

iii) Επίδομα γεωγραφικής θέσης της εκτροφής το οποίο είναι ένα κατ' αποκοπή ποσό αναλόγως της τοποθεσίας όπου βρίσκεται η εκτροφή και καθορίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω:
- για εκτροφές που βρίσκονται σε ορεινές, και νησιω-τικές περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 3, παράγραφος 3 της οδηγίας 85/148/ΕΟΚ, 25 ευρώ ανά εκτροφή,
- για τις εκτροφές που βρίσκονται στις λοιπές περιοχές της χώρας, 5 ευρώ ανά εκτροφή,
- από τον χαρακτηρισμό περιοχών ως νησιωτικών εξαιρούνται τα νησιά της Κρήτης και της Εύβοιας (ανε-ξάρτητα από το εάν περιοχές των ίδιων νησιών μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ορεινές). Σε περίπτωση εκτροφών που διαμένουν σε περισσότερες της μιας τοποθεσίας κατά τη διάρκεια του έτους το επίδομα γεωγραφικής θέσης καταβάλλεται με βάση τη λιγώτερο μειονεκτική τοποθεσία.

α) Οι δαπάνες αγοράς εντομοπαγίδων και ενδε-χομένως εμβολίων για τον έλεγχο της διασποράς του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου. Ομοίως οι δαπάνες αγοράς εντομοκτόνων για την καταπολέμηση των εντόμων-φορέων που είναι υπεύθυνα για την μετάδοση του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στα πλαίσια προγραμμάτων που καταρτίζουν και εκτελούν οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών, μέχρι του ανώτερου ποσού των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €) ανά Περιφέρεια. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να έχουν υποβληθεί προς το αρμόδιο Τμήμα του Δ/νσης Υγείας Ζώων και να έχουν εγκριθεί προκειμένου να τύχουν της ανωτέρω χρηματοδότησης.

β) Η επιχορήγηση των εκτροφέων βοοειδών, οι οποίοι εντάσσονται στο κατ' έτος εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού και διαθέτουν βοοειδή κατάλληλης ηλικίας ως βοοειδή μάρτυρες στο πλαίσιο του προγράμματος, στα οποία διενεργείται μηνιαία αιμοληψία για εργαστηριακό ορολογικό έλεγχο ανίχνευσης αντισωμάτων του καταρροϊκού πυρετού ή άλλη εξέταση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το ποσό της κατ' αποκοπή ετήσιας επιχορήγησης καθορίζεται σε εικοσιπέντε ευρώ (25,00 €) ανά βοοειδές που περι-λαμβάνεται στην ομάδα μαρτύρων και υποβάλλεται σε τακτική αιμοληψία. Σε περίπτωση βοοειδών τα οποία υπόκεινται σε λιγότερες δειγματοληψίες κατ' έτος από αυτές που προβλέπουν οι κείμενες εθνικές διατάξεις τότε το προαναφερόμενο ποσό μειώνεται ανάλογα με τον υπολειπόμενο αριθμό δειγματοληψιών που θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί προκειμένου να είχαν τηρηθεί οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού. Καμία επιχορήγηση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις τυχαίων ή έκτακτων δειγματοληψιών για τον έλεγχο του καταρροϊκού πυρετού.

γ) Οι δαπάνες συλλογής και μεταφοράς δειγμάτων, αγοράς διαγνωστικών αντιδραστηρίων και λοιπών ανα-λωσίμων υλικών που απαιτούνται για τις δειγματοληψίες και τις εργαστηριακές εξετάσεις του προγράμματος του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

α) Η καταβολή άμεσης και προσήκουσας χρηματικής αποζημίωσης σε ποσοστό 100% και εντός των ορίων της αγοραίας αξίας του άρθρου 8 στους εκτροφείς πουλερικών αναπαραγωγής, ωοπαραγωγής και ινδορνίθων αναπαραγωγής, οι οποίοι αναγκάζονται να προβούν σε θανάτωση ορνίθων αναπαραγωγής ή ωο-παραγωγής ή ινδορνίθων αναπαραγωγής και την κατα-στροφή των αυγών τους λόγω ανίχνευσης Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium και Salmonella Hadar στην περίπτωση των ορνίθων αναπαραγωγής, εφόσον τα μέτρα αυτά δικαιολογούνται από τις αρμόδιες αρχές και τεκμηριώνονται εγγράφως από τον εκτροφέα. Στα έγγραφα τεκμηρίωσης περιλαμβάνονται αποδεικτικά αδυναμίας διάθεσης των προϊόντων για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή τα ζώα μετά από θερμική επεξεργασία, εμφανή συμπτώματα της νόσου, περιορισμένη ανάπτυξη των πτηνών ή προχωρημένο στάδιο επώασης των αυγών κά και

β) i) η καταβολή ενίσχυσης σε ποσοστό 100% και εντός των ορίων της αγοραίας αξίας του άρθρου 8 αφαιρούμενης της καθαρής αξίας πώλησης των ζωντανών ορνίθων ωοπαραγωγής και αναπαραγωγής και ζωντανών ινδορνίθων αναπαραγωγής μολυσμένων από Salmonella enteritidis και Salmonella typhimurium (και Salmonella hadar στην περίπτωση των ορνίθων αναπαραγωγής) ηλικίας έως και 60 εβδομάδων, προς περαιτέρω θερμική επεξεργασία και διάθεση για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή τα ζώα,

ii) η καταβολή ενίσχυσης σε ποσοστό 50% επί της καθαρής αξίας πώλησης των ζωντανών ορνίθων ωοπα-ραγωγής και αναπαραγωγής και ζωντανών ινδορνίθων αναπαραγωγής σμηνών μολυσμένων από Salmonella enteritidis και Salmonella typhimurium (και Salmonella hadar στην περίπτωση των ορνίθων αναπαραγωγής), ηλικίας 60 εβδομάδων και άνω ή των αυγών σμηνών μολυσμένων από Salmonella enteritidis και Salmonella typhimurium (και Salmonella hadar στην περίπτωση των ορνίθων αναπαραγωγής), προς περαιτέρω θερμική επεξεργασία και διάθεση για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή τα ζώα. Η καταβολή της ενίσχυσης στους εκτροφείς πουλερικών αναπαραγωγής, ωοπαραγωγής, υπολογίζεται βάσει της καθαρής αξίας των τιμολογίων πώλησης, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με ανώ-τατο όριο το 50% της αγοραίας αξίας του άρθρου 8.
γ) Οι δαπάνες αγοράς διαγνωστικών αντιδραστηρίων και λοιπών αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται για τις δειγματοληψίες και τις εργαστηριακές εξετάσεις των προγραμμάτων σαλμονελλών.
δ) Η επιχορήγηση αγοράς εγκεκριμένων, από τον ΕΟΦ εμβολίων για την πρόληψη και τον έλεγχο της Salmonella Enteritidis και Salmonella Typhimurium, στις όρνιθες αναπαραγωγής, ωοπαραγωγής και ινδορνιθες αναπαραγωγής. Το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται βάσει της καθαρής αξίας του τιμολογίου αγοράς (χωρίς ΦΠΑ) και δε δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 0,10 ευρώ ανά δόση.

α) Η επιχορήγηση των φορέων που συλλέγουν και παραδίδουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές κατάλληλα δείγματα από άγρια πτηνά, σύμφωνα με το πρόγραμμα επιτήρησης της γρίπης των πτηνών. Το κατ' αποκοπή ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο

στα είκοσι ευρώ (20,00 €) ανά δειγματοληψία και πραγ-ματοποιούμενη εργαστηριακή δοκιμή μη δυνάμενης να υπερβεί τις πενήντα χιλιάδες (50.000,00 €) ευρώ από τις εγκεκριμένες πιστώσεις της παρούσας.
β) Οι δαπάνες αγοράς διαγνωστικών αντιδραστηρίων και λοιπών αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται για τις δειγματοληψίες και τις εργαστηριακές εξετάσεις των προγράμματος της γρίπης των πτηνών.

Οι δαπάνες συλλογής και μεταφοράς δειγμάτων στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης για τη λύσσα, αγοράς διαγνω-στικών αντιδραστηρίων και λοιπών αναλώσιμων υλικών, καθώς και οι δαπάνες του κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού που απαιτούνται για τις δειγματοληψίες και τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις του προ-γράμματος αυτού.

Οι δαπάνες που προκύπτουν από τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες παραγωγικών ζώων σύμφωνα με το άρθρο 8 οι οποίοι υποχρεώνονται να σφάζουν τα ζώα τους στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας. Οι δαπάνες συλλογής και μεταφοράς δειγμάτων, οι δαπάνες θανάτωσης λυσσύποπτων παραγωγικών ζώων και η μεταφορά και επεξεργασία τους σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας υποπροϊόντων.

Οι δαπάνες μεταφοράς, διάθεσης και επεξεργασίας των νεκρών ή θανατωμένων ζώων και των προϊόντων τους στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης για τη λύσσα σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας υποπροϊόντων, οι δαπάνες μεταφοράς, προμήθειας, διανομής και ρίψης εμβολίων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αλεπούδων, και εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων των εμβολίων αυτών στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα Ζώα το οποίο εδρεύει στην πόλη Nancy της Γαλλίας, ή σε περίπτωση αδυναμίας διενέργειας των εξετάσεων στο εν λόγω εργαστήριο, σε άλλο εγκεκριμένο εργαστήριο,των αναλωσίμων για τη δειγματοληψία των εμβολίων αυτών και οι δαπάνες μεταφοράς των σχετικών δειγμάτων στα ανωτέρω εργαστήρια, οι δαπάνες για τον εμβολιασμό των παραγωγικών ζώων και των ιπποειδών που διαβιούν υπό εκτατική μορφή σε ακτίνα είκοσι (20) χιλιομέτρων από την εμφάνιση κρούσματος λύσσας, οι δαπάνες αγοράς διαγνωστικών αντιδραστηρίων και λοιπών αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται για τις δειγματοληψίες, εμβολιασμούς και τις λοιπές διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και οι δαπάνες για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλε-πούδων και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού αυτών, οι δαπάνες κίνησης των υπαλλήλων που θα συμμετέχουν στην εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού και στη συλλογή δειγμάτων από τις αλεπούδες στα πλαίσια της αξιολόγησης της αποτε-λεσματικότητάς του.

Η επιχορήγηση των κυνηγών που συλλέγουν και πα-ραδίδουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές κατάλληλα δείγματα από άγρια ζώα, σύμφωνα με το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας.

Για τα δείγματα που θα συλλέγουν για την ενεργητική επιτήρηση της λύσσας κατόπιν της φθινοπωρινής εμ-βολιακής εκστρατείας του 2014, το κατ' αποκοπή ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο στα είκοσι ευρώ (13,00€) (ποσό το οποίο καθορίζεται στην υπ' αριθμ. 16/1973/12.1.2015 Υπουργική απόφαση) ανά δειγματοληψία μη δυνάμενο να υπερβεί τις δεκαπέντε χιλιάδες εφτακόσιες πενήντα έξι ευρώ (15.756 €) από τις εγκεκριμένες πιστώσεις της παρούσας.

Για τα δείγματα που θα συλλέγουν για την ενεργητική επιτήρηση της λύσσας κατόπιν της εαρινής και φθινοπωρινής εμβολιακής εκστρατείας του 2015, το κατ' αποκοπή ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο στα είκοσι ευρώ (20,00 €) ανά δειγματοληψία μη δυνάμενο να υπερβεί τις σαράντα οκτώ χιλιάδες τετρακόσια ογδόντα ευρώ (48.480 €) από τις εγκεκριμένες πιστώσεις της παρούσας.

Επίσης, για το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού αυτών, οι δαπάνες κίνησης των υπαλ-λήλων που συμμετέχουν στην εφαρμογή του (έξοδα κίνησης στις εκάστοτε αερολέσχες) και στη συλλογή δειγμάτων από τις αλεπούδες στο πλαίσιο της αξιολό-γησης της αποτελεσματικότητάς του.

Οι δαπάνες για τους εμβολιασμούς έναντι του ιού της λύσσας και τον ορολογικό έλεγχο κατόπιν του εμ-βολιασμού για τους κτηνιάτρους και υπαλλήλους των ΠΕ που ασχολούνται με τα Προγράμματα Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης για τη Λύσσα καθώς για τους Δασικούς Υπαλλήλους και Φυλακές Θήρας που επικου-ρούν στην εφαρμογή των Προγραμμάτων αυτών θα με-ταφερθούν από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπη-ρεσιών κατόπιν της εισήγησης της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, του οποίου οι αρμόδιες υπηρεσίες μεριμνούν για τους εμβολιασμούς/ορολογικό έλεγχο των ατόμων αυτών.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες για την εφαρμογή των προ-γραμμάτων που καθορίζονται στο άρθρο 2, στις παρα-γράφους A4 α, β, γ και Α5 οι οποίες καλύπτονται από την παρούσα απόφαση είναι οι παρακάτω:

1. Η καταβολή άμεσης και προσήκουσας αποζημίωσης σε ποσοστό 70% και εντός των ορίων της αγοραίας αξίας του άρθρου 8, στους εκτροφείς ζώων, οι οποίοι υποχρεώνονται να σφάξουν τα ζώα τους το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης λήψης υγειονομικών μέτρων (ΑΛΥΜ). Η ΑΛΥΜ δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε (5) ημέρες από τη γνωστοποίηση του θετικού αποτελέσματος. Η επίδοσή της στον υπεύθυνο της εκμετάλλευσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία που το Τμήμα Κτηνιατρικής εξέδωσε την ΑΛΥΜ.
Σε περίπτωση ολικής απόρριψης και καταστροφής του σφαγίου, το ποσοστό αποζημίωσης καθορίζεται σε 80% και εντός των ορίων της αγοραίας αξίας του άρθρου 8.

2. Η καταβολή άμεσης και προσήκουσας αποζημίωσης σε ποσοστό 45% και εντός των ορίων της αγοραίας αξίας του άρθρου 8, στους εκτροφείς ζώων, οι οποίοι υποχρεώνονται για λόγους αδυναμίας διάθεσης στην αγορά κρέατος, να σφάξουν τα ζώα τους σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών και μέχρι σαράντα πέντε (45) ήμερες και σε ποσοστό 30% μεταξύ των σαράντα έξι (46) ημερών και μέχρι εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης λήψης υγειονομικών μέτρων.

Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σε 55% και 40% αντί-στοιχα, σε περίπτωση ολικής απόρριψης και καταστροφής του σφαγίου ή θανάτου του ζώου.

Καμία αποζημίωση δεν καταβάλλεται για σφαγές ζώων που πραγματοποιούνται σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των εξήντα (60) ημερών. Στην περίπτωση αυτή, εφόσον στην εκτροφή υπάρχουν ακόμα ένα ή περισσότερα από τα ζώα τα οποία έπρεπε να σφαγούν σύμφωνα με την αντίστοιχη ΑΛΥΜ ο κτηνοτρόφος υπό-κειται στις προβλεπόμενες κυρώσεις όπως ορίζεται στο αρ. 16 της παρούσας απόφασης. Με την επιφύλαξη του άρθρου 5 παρ. 3, καμία αποζημίωση δεν καταβάλλεται για ζώα που πεθαίνουν πριν την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου στην εκτροφή.

3. Οι δαπάνες αγοράς εμβολίων REV-1, RB-51, φυμα-τίνης βόειου και ορνίθειου τύπου.

4. Οι δαπάνες αγοράς διαγνωστικών αντιδραστηρίων και λοιπών αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται για τις δειγματοληψίες και τις εργαστηριακές δοκιμές της βρουκέλλωσης των βοοειδών, της φυματίωσης των βο-οειδών και της λεύκωσης των βοοειδών.
5. Οι δαπάνες που προκύπτουν στο πλαίσιο της επιτή-ρησης του αφθώδους πυρετού, και της εφαρμογής των προγραμμάτων επιτήρησης της κλασσικής πανώλης και της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων.
6. Οι δαπάνες αγοράς διαγνωστικών αντιδραστηρίων και λοιπών αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται για τις δειγματοληψίες και τις εργαστηριακές δοκιμές κάθε άλλης ασθένειας των ζώων, για την οποία απαιτείται εργαστηριακή επιβεβαίωση και ενδεχομένως δοκιμή διαφορικής διάγνωσης.

Δέιτε εδώ την απόφαση