Οικονομία

Σταθάκης: Οριακή η μείωση συντάξεων με την νέα συμφωνία

Σταθάκης: Οριακή η μείωση συντάξεων με την νέα συμφωνία Σταθάκης: Οριακή η μείωση συντάξεων με την νέα συμφωνία
Σταθάκης: Οριακή η μείωση συντάξεων με την νέα συμφωνία Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει "δύσκολα και επώδυνα μέτρα", αλλά ήταν "η καλύτερη δυνατή" με βάση το πλαίσιο που είχε προκύψει από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου και το οποίο ήταν "λίγο ως πολύ δεδομένο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Ο ίδιος τόνισε ότι η δομή του σημερινού μνημονίου είναι "πολύ διαφορετική" σε σχέση με το email Χαρδούβελη. Υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών" και ότι οι μειώσεις των συντάξεων θα "είναι οριακές", ενώ για τα προαπαιτούμενα είπε ότι "είναι αρκετά" και ως βασικότερα ανέφερε το φυσικό αέριο, τις πρόωρες συντάξεις και σειρά μέτρων για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε αρκετές φορές ότι με τη νέα συμφωνία η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι ηπιότερη, κάτι που -όπως είπε- προκύπτει από τα δεδομένα και είναι "αδιαμφισβήτητο γεγονός".

"Με το προηγούμενο πρόγραμμα η Ελλάδα καλείτο την περίοδο 2015-2018 να παράγει πλεονάσματα της τάξης του 4,3% κατά μέσο όρο ετησίως, τώρα μιλάμε για μια πολύ ήπια προσαρμογή, καθώς η Ελλάδα καλείται να δημιουργήσει πλεονάσματα εφέτος -0,5%, το 2016 0,5%, το 2017 1,75% και το 2018 3,5%".

Για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι προβλέψεις είναι να υπάρξει μεταστροφή από το α' η β' τρίμηνο του 2016, που θα είναι όμως οριακά υφεσιακό έτος, και ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Mega, o Γιώργος Σταθάκης απέφυγε να σχολιάσει τη στάση των Γερμανών, που απειλούν να βάλουν "τρικλοποδιά" στη συμφωνία, επιλέγοντας να υπογραμμίσει ότι η ελληνική πλευρά ακολούθησε "μια συντεταγμένη διαδικασία" και ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τους τέσσερις θεσμούς, παραπέμποντας στα επόμενα βήματα που πρέπει πλέον να γίνουν ώστε αυτή να επικυρωθεί, εντός και εκτός Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται και τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, είπε ότι "είμαστε στο ίδιο κόμμα και έχουμε χώρο διαλόγου αρκετό", τονίζοντας πως το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει κανείς είναι εάν "αυτό στο οποίο καταλήξαμε είναι βιώσιμο, εάν είναι καλό για τη χώρα και αν προσπαθεί να κάνει ό,τι κάνει με το δικαιότερο δυνατό τρόπο όσον αφορά τις επιπτώσεις στις διάφορες κοινωνικές ομάδες".

Απέφυγε, μάλιστα, να προδικάσει τη στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας στην ψηφοφορία στη Βουλή, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για πρόωρες εκλογές.

Παρότι ξεκαθάρισε πως "επιδίωξη είναι να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση" και πως "αν δημιουργηθεί κάποια μεγάλη κρίση, προφανώς θα υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση", σημείωσε:

    "Εκτιμώ, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μια ομαλή εξέλιξη και σε αυτή τη διαδικασία στη Βουλή. Ας περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη. Η πολιτική πειθώ είναι ο μόνος τρόπος να δούμε πόσο σταθερή υποστήριξη θα έχει η κυβέρνηση στις δύσκολες επιλογές που έκανε".

Για τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου, που βάζει και πάλι προσκόμματα στη διαδικασία στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να εκτιμήσει πως "θα βρεθούν λύσεις" και πως θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.