Οικονομία

«Συρρικνώνεται» το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

«Συρρικνώνεται» το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Συρρικνώνεται» το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
«Συρρικνώνεται» το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Την ώρα που η διοίκηση του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής διεκδικεί χρηματοδότηση της τάξης των 4.563.000 από το νέο ΕΣΠΑ, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη συρρίκνωση του νοσηλευτικού προσωπικού με τη μορφή των αποσπάσεων, που θέτουν σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους ίδιους, την ομαλή λειτουργία των κλινικών του.

Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου Κομοτηνής που κατατέθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη για τις δομές υγείας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απαιτούνται 648.000 ευρώ για δράσεις εγκατάστασης μονάδων ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας) με χρήση του φυσικού αερίου, μηχανήματα αιμοκάθαρσης και παραλλαγών με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ, εξοπλισμός για δημιουργία νέας αίθουσας χειρουργείων ύψους 180.000 ευρώ, ψηφιακός μαστογράφος κόστους 230.000 ευρώ, κινητή μονάδα αιμοδοσίας αξίας 300.000 ευρώ όπως και μονάδα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου με συνολική εκτιμώμενη δαπάνη στα 257.000 ευρώ.

Το κτιριακό αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα του νοσοκομείου Κομοτηνής το οποίο στεγάζεται σε κτίριο 45 ετών. Σε παρέμβασή του ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης τόνισε ότι η κοινωνία της Ροδόπης σε συνεργασία με τη διοίκηση της περιφέρειας και τους τοπικούς παράγοντες πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θα προτιμηθεί η διεκδίκηση κατασκευής ενός νέου νοσοκομείου σε άλλο χώρο από αυτόν που βρίσκεται σήμερα το Σισμανόγλειο, όπως είχε προβλεφθεί στο πρόσφατο παρελθόν ή θα προταχθεί η ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου.

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει για φέτος προϋπολογισμό ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, με τα 1,8 εκατομμύρια να καλύπτουν τους ασφαλισμένους στην Πρόνοια αλλά και τους ανασφάλιστους ασθενείς. Επίσης 1,5 εκατομμύριο ευρώ κατευθύνεται για την περίθαλψη εκατό ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και άλλων σαράντα που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, διαμαρτύρονται ότι με πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις, μετακινήθηκαν από το νοσοκομείο Κομοτηνής προς άλλα γειτονικά νοσοκομεία επτά εργαζόμενοι και αναμένεται να φύγουν το προσεχές χρονικό διάστημα άλλοι έξι.

«Η μείωση κατά 13 άτομα σημαίνει κλείσιμο μιας μεγάλης κλινικής, όπως η Παθολογική ή κλείσιμο δύο μικρών κλινικών. Έχουμε φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Πρέπει η κοινωνία να συνειδητοποιήσει ότι ο κίνδυνος να συρρικνωθεί το νοσοκομείο είναι άμεσος», σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Κοσμάς Φιλιππίδης.