Οικονομία

Ασφαλιστικό: Εμπλοκή με τις εγκυκλίους για όρια ηλικίας και υπολογισμό συντάξεων

Ασφαλιστικό: Εμπλοκή με τις εγκυκλίους για όρια ηλικίας και υπολογισμό συντάξεων Ασφαλιστικό: Εμπλοκή με τις εγκυκλίους για όρια ηλικίας και υπολογισμό συντάξεων
Ασφαλιστικό: Εμπλοκή με τις εγκυκλίους για όρια ηλικίας και υπολογισμό συντάξεων Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας, αλλά και η προεκλογική περίοδος, έχουν εμποδίσει το υπουργείο Εργασίας, να εκδώσει τις απαραίτητες εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις για να θέσει ουσιαστικά τις διατάξεις του νέου Μνημονίου σε εφαρμογή.

Εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις που αφορούν σημαντικά ζητήματα, όπως είναι αυτά του υπολογισμού και της απονομής των συντάξεων από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και μετά, καθώς επίσης συνδέονται και με τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν στην έκδοση των παραπάνω εγκυκλίων για να απομένει μόνο η υπογραφή τους από τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας, Δημήτρη Μουστάκα. Πιο συγκεκριμένα, οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν αφορούν τα εξής θέματα:

*Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Πρόκειται για μια από τις πιο κρίσιμες εγκυκλίους που θα διασαφηνίζει τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως το 2022 για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ψήφιση του νόμου (ν.4336/2015), δηλαδή έως τις 13 Αυγούστου. Επίσης, θα υπάρχει ειδική αναφορά στον τρόπο εφαρμογής της επιπλέον ποινής (πέναλτι) κατά 10% για όσους επιμείνουν να λάβουν πρόωρη σύνταξη. Θα καθοριστούν οι κατηγορίες των εξαιρέσεων από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας που μπορεί να φτάσουν έως και τα 17 έτη. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να εξαιρεθούν όσοι εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι γονείς με τέκνα που είναι ΑμεΑ.

*ΕΤΕΑ – ένταξη 11 Ταμείων: Πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που να διευκρινίζει το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν στο εξής οι ασφαλισμένοι των Ταμείων αυτών, το οποίο θα πρέπει να εξισορροπηθεί με αυτό που ήδη ισχύει για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Επίσης, θα πρέπει να ξεχωριστή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί ο τρόπος διάθεσης στο ΕΤΕΑ, του προσωπικού από το υπ. Προστασίας του Πολίτη, που ήδη υπηρετεί στο Ταμείο Πρόνοιας Ασφαλισμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), ένα ταμείο που πρέπει να ενσωματωθεί στο υπερ – επικουρικό.

*Κατώτατη σύνταξη: Χρειάζεται η έκδοση δύο εγκυκλίων. Η πρώτη αφορά τον τρόπο χορήγησης του οργανικού ποσού της σύνταξης, δηλαδή εκείνου που προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές του δικαιούχου στη διάρκεια του εργασιακού του βίου, μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο Μνημόνιο, ψηφίστηκε διάταξη που τονίζει ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά θα λάβουν μόνο το οργανικό ποσό της σύνταξης και όχι την κατώτατη, μέχρι να γίνουν 67 ετών. Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά τα κατώτατα όρια σύνταξης που πρέπει να μείνουν «παγωμένα» έως το τέλος του 2021, στα επίπεδα που ήταν στις 31 Ιουλίου 2015.

NETWORK