Οικονομία

Με ενιαίο υπολογισμό όλες οι συντάξεις για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους

Με ενιαίο υπολογισμό όλες οι συντάξεις για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους Με ενιαίο υπολογισμό όλες οι συντάξεις για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους
Με ενιαίο υπολογισμό όλες οι συντάξεις για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την δημιουργία κοινού τρόπου υπολογισμού συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το εάν θα είναι «νέοι», δηλαδή μετά το 1992 ή «παλαιοί» ασφαλισμένοι, εξετάζει η Επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Στην χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε σχετική πρόταση που ενοποιεί τη διαδικασία απονομής σύνταξης. Μέσω της απλοποίησης της διαδικασίας, αναμένεται να θιγούν οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι που ανάλογα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα (πχ δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι), διέπονται από διαφορετικό καθεστώς υπολογισμού της σύνταξής τους, άρα λαμβάνουν έως τώρα, υψηλότερες συντάξεις.

Μάλιστα κάτι τέτοιο ισχύει ακόμα και στο ΙΚΑ, όπου παρά τις συγχωνεύσεις Ταμείων που ήδη έχουν γίνει, όπως αποκάλυψε σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος υπάρχουν «500 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού της σύνταξης». Άρα μόνο τυχαία δεν είναι η παρέμβαση Κατρούγκαλου, σε συνδυασμό με τα χθεσινά πεπραγμένα στην Επιτροπή.

Η θεσμοθέτηση ενιαίων ποσοστών εισφορών για όλους, με πιθανή διάκριση σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, θα αποτελέσουν τη βάση της ενιοποίησης του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, στο εξής. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τις εφάπαξ παροχές. Επίσης, είναι πιθανό οι ασφαλιστικές εισφορές να δηλώνονται μέσω  Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για όλα τα Ταμεία, στο μοντέλο του ΙΚΑ.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των παροχών, ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού αναμένεται ότι μπορεί να επηρεάσει τους «παλαιούς» ασφαλισμένους. Ειδικά για το ΕΤΕΑ συζητείται να υπάρξει επανακαθορισμός, άρα μειώσεις, σε συντάξεις από συγκεκριμένα ταμεία, που κρίνεται ότι είναι πολύ υψηλές. Επίσης, αναμένεται να ζητηθεί να εξεταστούν οι επικουρικές που το ύψος τους δεν συνάδει με τα χρόνια ασφάλισης και εισφορών που έχουν καταβληθεί. Μάλιστα, τώρα που το ΕΤΕΑ συμπεριέλαβε το σύνολο της επικουρικής ασφάλισης, οι συντάξεις αυτές επιβαρύνουν συνολικά το Ταμείο. Ξεκινώντας από αυτή τη βάση, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα εναρμονιστούν μελλοντικά οι παροχές στους συνταξιούχους.

NETWORK