Οικονομία

Αλεξιάδης: Με μία απλή φόρμα στο Taxis οι δηλώσεις για το περιουσιολόγιο

Αλεξιάδης: Με μία απλή φόρμα στο Taxis οι δηλώσεις για το περιουσολόγιο Αλεξιάδης: Με μία απλή φόρμα στο Taxis οι δηλώσεις για το περιουσολόγιο
Αλεξιάδης: Με μία απλή φόρμα στο Taxis οι δηλώσεις για το περιουσιολόγιο «Δεν θα υπάρξει φορολογική επιβάρυνση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και περιουσιών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και προανήγγειλε την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Οι αλλαγές στο φορολογικό θα είναι λογικές και στόχο θα έχουν να μεταφέρουν φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα, υπογράμμισε, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι οι κλίμακες για το φορολογικό θα καθοριστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για τις αποδείξεις, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι για το 2015 εξακολουθούμε να τις συγκεντρώνουμε αλλά για το 2016 εξετάζεται το να «χτίζεται» το αφορολόγητο μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος και μόνο με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίζονται άλλες δαπάνες, όπως οι ιατρικές. Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι γιατροί κατάφεραν με ευκολία να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άρα θα μπορέσουν να ενταχθούν και στο σύστημα της ηλεκτρονικής πληρωμής.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, για όσους χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα θα προβλέπονται και μπόνους με επιπλέον φοροελάφρυνση, ενώ αναζητείται τρόπος να αυξηθεί και το κίνητρο για τους επαγγελματίες.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι θα γίνει προσπάθεια να καθοριστούν ελαφρυντικά μέτρα για τα νησιά όπου καταργείται η έκπτωση, ενώ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση είπε ότι δεν έχει λήξει, το θέμα εξετάζεται και σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπυργός Οικονομικών προανήγγειλε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το 2016 ενώ σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας υποστήριξε ότι φέτος δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά. Εξετάζεται το πώς μπορούν να γίνουν πιο δίκαια και πιο αναλογικά διότι «έχουμε εξωφρενικές περιπτώσεις, αυτοκίνητα μεγάλης αξίας να έχουν πολύ μικρά τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα, ασήμαντης αξίας, με πανάκριβα τέλη» τόνισε.

Όσον αφορά το περιουσιολόγιο, υπογράμμισε ότι πρέπει «να ανησυχούν αυτοί που είχαν κάτι να κρύψουν και το έκρυβαν τόσα χρόνια». «Όσοι μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αυτοί που έχουν μεγάλα ποσά, είτε στο εξωτερικό, είτε κρυμμένα σε "περίεργες καταστάσεις", θα πρέπει να τα δηλώσουν, γιατί όταν εντοπιστούν θα έχουν πρόβλημα» πρόσθεσε. Για το πώς θα γίνει η διαδικασία ανέφερε ότι «δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον πολίτη», ο οποίος θα μπορεί να συμπληρώσει μία απλή φόρμα στο Taxis.

Για τις 100 δόσεις, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι αλλαγές θα υπάρξουν για όσους πολίτες έχουν τραπεζικές καταθέσεις ή άλλα εισοδήματα μέσω των οποίων μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε λιγότερες από 100 δόσεις. Το επόμενο διάστημα θα βγουν οι σχετικές αποφάσεις, συμπλήρωσε.