Οικονομία

Οι στόχοι του ΥπΟΙΚ για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016

Οι στόχοι του ΥπΟΙΚ για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016 Οι στόχοι του ΥπΟΙΚ για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016
Οι στόχοι του ΥπΟΙΚ για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016 Τους στόχους και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2016 ανέπτυξε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης στο 16ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prodexpo που έκανε έναρξη εργασιών την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη

Το λόγο πήρε ακολούθως ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος στην ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα να είναι αποτέλεσμα διαλόγου με συγκεκριμένο στόχο και όχι κομματικής πειθαρχίας στη Βουλή.

Ο Υπουργός μίλησε για το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα και τόνισε την σημασία ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας, κάνοντας λόγο για ανάγκη μείωσης κόστους του Δημοσίου και αξιοποίησης της περιουσίας του προς όφελός του, ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία της φορολογικής σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις με διαφάνεια και συγκεκριμένο στόχο που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και όχι πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για το 2015 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος με την προηγούμενη χρονιά, ενώ, όπως σημείωσε, για το 2016 η συμφωνία μιλά για εισπραξιμότητα 2,65 δισ. από την ακίνητη περιουσία. Όπως ανακοίνωσε, τον Σεπτέμβριο του 2016 ολοκληρώνονται τόσο το κτηματολόγιο, όσο και το περιουσιολόγιο, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εργαλεία πάταξης της φοροδιαφυγής.

Εξήγγειλε, επίσης, απλοποίηση των συστημάτων στο κομμάτι της κτηματαγοράς, ψηφιακούς ηλεκτρονικούς ελέγχους αλλά και την επιβολή φορολογίας σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

‘’Πρόθεση της κυβέρνησης ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να είναι πιο δίκαιος και αναλογικός. Ο ΕΝΦΙΑ έχει κλείσει τον κύκλο του, το κράτος πήρε ό,τι είχε να πάρει’’ υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος κατέληξε ότι ‘’αν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία και δεν προχωρήσει η αξιολόγηση, όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες’’.

Από την πλευρά του, ο κ. Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής του Ποταμιού, τόνισε ότι βασικό μειονέκτημά του φόρου για την ακίνητη περιουσία συνιστά το γεγονός ότι είναι ένας φόρος ‘’δύο σε ένα’’, βασισμένος σε μη επιστημονικά κριτήρια και τρόπο υπολογισμού χωρίς ‘’ανθρώπινη παρέμβαση’’.  Ο ίδιος μίλησε για σειρά παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν για την ισορροπία της φορολόγησης ακινήτων, όπως το κτηματολόγιο, οι χρήσεις γης, η οριστική επίλυση θεμάτων αυθαιρέτων και οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Μιλώντας, δε, για ένα νέο τρόπο φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, με ορθή και δίκαιη φορολόγηση, έθεσε ως προϋποθέσεις τον εξορθολογισμό μη περιοδικών φόρων, την εξέταση πλαισίου για τις εταιρίες, την απλοποίηση των διαδικασιών και της νομοθεσίας, αλλά και τον εξορθολογισμό του ΕΝΦΙΑ ως προς το τμήμα του συμπληρωματικού φόρου. Κατέληξε, δε, την ομιλία του με την εκτίμηση ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ θα πάρει τουλάχιστον μια τριετία για να υλοποιηθεί.