Οικονομία

Το ΜΤΠΥ αδυνατεί να καταβάλει τα μερίσματα

Το ΜΤΠΥ αδυνατεί να καταβάλει τα εφάπαξ Το ΜΤΠΥ αδυνατεί να καταβάλει τα εφάπαξ
Το ΜΤΠΥ αδυνατεί να καταβάλει τα μερίσματα Το Μετοχικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων «ΜΤΠΥ» ζήτησε άμεση οικονομική ενίσχυση κατά 16 ως 18 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση καθώς δεν θα μπορέσει να καταβάλει το μέρισμα στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η διοίκηση του Ταμείου έστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλο ζητώντας χρηματοδότηση αφού αυτή τη στιγμή το ταμείο έχει στη διάθεσή του μόλις 12 εκατομμύρια για την καταβολή του μερίσματος στους δικαιούχους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το μέρισμα θα καταβληθεί κανονικά αυτόν τον μήνα, όμως εάν δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση το μέρισμα του Νοεμβρίου θα έρθουν περικοπές της τάξεως του 50% του κανονικού ποσού.

Το ποσό που απαιτείται για την καταβολή των μερισμάτων το Νοέμβριο ανέρχεται στα 40-42 εκ. ευρώ και τα διαθέσιμα του ταμείου είναι μόλις 16 εκ. ευρώ στα οποία θ7α προστεθούν και 12 εκ. ευρώ από τις εισφορές των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Ορατός είναι ο κίνδυνος να καταβληθεί μόνο το 50%-60% στους δικαιούχους τον επόμενο μήνα. Στο υπουργείο εξετάζουν τις πιθανές λύσεις, καθώς οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν την ενίσχυση από το ΑΚΑΓΕ.

Το χειρότερο σενάριο είναι το ταμείο να αναγκαστεί να βάλει «χέρι» στα αποθεματικά του, βρίσκοντας χρήματα για ένα με δυο μήνες.