Οικονομία

Το Υπουργικό εγκρίνει αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Το Υπουργικό εγκρίνει αλλαγές στο Ασφαλιστικό Το Υπουργικό εγκρίνει αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Το Υπουργικό εγκρίνει αλλαγές στο Ασφαλιστικό Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να λάβει την σχετική έγκριση, αναμένεται να κατατεθεί ακόμα και εντός της ημέρας, το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να ξεκινήσει αμέσως μετά κοινωνικό διάλογο – εξπρές με όλους τους φορείς, έτσι ώστε έως τα μέσα Νοεμβρίου το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται στη Βουλή. Το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση για τη θέσπιση εθνικής σύνταξης με βάση εισοδηματικά κριτήρια και την ενοποίηση όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Επίσης, στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ο ανακαθορισμός των ποσοστών αναπλήρωσης για ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, αναμένονται περικοπές σε συντάξεις που ήδη χορηγούνται. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μοντέλο «νοητής κεφαλαιοποίησης» για νέες συντάξεις, κάτι που σημαίνει ότι στο εξής θα υπάρχει «ασφαλιστικός κουμπαράς» για κάθε ασφαλισμένο χωριστά, από τον οποίο και με βάση τις εισφορές που θα καταβάλλει στον εργασιακό του βίο, θα προκύπτει και η σύνταξη που θα εισπράττει.

Αντιδρώντας στα παραπάνω μέτρα που προτείνονται, συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ολομέλεια της ΓΣΕΕ με κεντρικό θέμα τις κινητοποιήσεις ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου. Πιθανή ημερομηνία προκήρυξης γενικής 24άωρης απεργίας είναι η 12η Νοεμβρίου, μιας και το ΠΑΜΕ έχει ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις την ίδια ημέρα. Διαφορετικά, η σχετική απεργία θα ανακοινωθεί σε ημερομηνία τέτοια, που να συμπίπτει με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.