Οικονομία

Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι στο ΝΟΗΣΙΣ

Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι στο ΝΟΗΣΙΣ Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι στο ΝΟΗΣΙΣ
Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι στο ΝΟΗΣΙΣ Σε ημερήσια αποχή από τα καθήκοντά τους προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη, οι 23 εργαζόμενοι στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη -όπως υποστηρίζουν- απαξίωση του Κέντρου από την Πολιτεία.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι παρά τη διαρκώς ανοδική πορεία του ΝΟΗΣΙΣ στα 11 χρόνια της λειτουργίας του, το Κέντρο (που έχει πετύχει μία από τις καλύτερες παγκόσμιες επιδόσεις μεταξύ ομοειδών φορέων ώς προς το ποσοστό αυτοχρηματοδότησής του -77%- και έχει δεχτεί πάνω από 1,5 εκατ. επισκέπτες) οδηγείται σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Το διοικητικό αδιέξοδο συνδέεται με το γεγονός ότι παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο επί 17 μήνες, αφού όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει οριστεί διοικητικό συμβούλιο στον φορέα. Το δε οικονομικό αδιέξοδο έχει να κάνει -μεταξύ άλλων- με το γεγονός ότι είναι "ο μόνος φορέας του είδους του που καταβάλλει ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, σε ποσά που ανέρχονται ετησίως στα 350.000 ευρώ, ενώ αντί να επιχορηγείται αποδίδει φόρους στο κράτος σαν οποιαδήποτε μικρομεσαία επιχείρηση".

Το ΝΟΗΣΙΣ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τα επιχειρησιακά προγράμματα "Ανταγωνιστικότητα" (υπουργείο Ανάπτυξης) και "Πολιτισμός" (υπουργείο Πολιτισμού).

"Η Πολιτεία ανέλαβε απέναντι στην ΕΤΕπ έγγραφη δέσμευση για την οικονομική επιχορήγηση του ιδρύματος. Την έγγραφη αυτή δέσμευση επανέλαβε το 2006 όταν ανέλαβε το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος με Προεδρικό Διάταγμα [...] και το 2013 όταν άλλαξε τη νομική του φύση και το κατέταξε παρά φύση στις ΔΕΚΟ με επιβολή ισοσκελισμένου προϋπολογισμού χωρίς να το επιδοτεί. Ουδέποτε, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων, τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο φορέα" υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν ότι "χρειάζεται να βρεθεί μόνιμη λύση που θα του εξασφαλίσει βιωσιμότητα και προοπτική ανάπτυξης, καθώς κάθε μέρα που περνάει δυστυχώς φέρνει πιο κοντά την αναστολή λειτουργίας του φορέα".

Από την πλευρά του, το ΝΟΗΣΙΣ έχει ανοίξει το δρόμο προς το διεθνή ανταγωνισμό, τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και την Ευρωπαϊκή Εταιρία Διαστήματος (ESA). Ετοιμάζεται δε να παρουσιάσει την έκθεση "Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία" στα μεγαλύτερα μουσεία και τεχνολογικά κέντρα της Ευρώπης, ενώ διεκδικεί το παγκόσμιο συνέδριο των τεχνολογικών κέντρων και μουσείων, ώστε να έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

"Είναι στο χέρι της Πολιτείας επιτέλους να παρέμβει και να δώσει τη σημασία που πρέπει στον φορέα [...] Η συνεισφορά του ΝΟΗΣΙΣ στην πόλη, στον τουρισμό, στην οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, στην αξία της γειτονικής ακίνητης και κινητής περιουσίας θα μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν στοιχεία που θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν τουλάχιστον τους τοπικούς φορείς για τη διάσωσή του με ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις και ενέργειες. Ούτε αυτό συμβαίνει" καταλήγει η ανακοίνωση.