Οικονομία

Οι μειώσεις στις συντάξεις κρίνονται απο το ποσοστό αναπλήρωσης

Οι μειώσεις στις συντάξεις κρίνονται απο το ποσοστό αναπλήρωσης Οι μειώσεις στις συντάξεις κρίνονται απο το ποσοστό αναπλήρωσης
Οι μειώσεις στις συντάξεις κρίνονται απο το ποσοστό αναπλήρωσης Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το ποσοστό αναπλήρωσης που θα αποφασιστεί να ισχύσει, στο εξής για κύριες και για επικουρικές συντάξεις, θα καθορίσει και το ύψος των περικοπών που αναμένεται να προκύψουν.  Η κεντρική κατεύθυνση που έχει δοθεί από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι ότι στο εξής δεν πρέπει το ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων να υπερβαίνει τα όρια 55- 60% και το 20% για τις επικουρικές.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προαναγγείλει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα είναι το ίδιο αλλά θα λειτουργεί κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος της αρχικής σύνταξης. Σε κάθε περίπτωση, η πλειονότητα από τα 2, 6 εκατ. συνταξιούχων κινδυνεύουν να δουν μειωμένες τις συντάξεις τους, εξαιτίας της μνημονιακής δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για  μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,25% το 2015 ή 450 εκατ. ευρώ, κατά 1% το 2016 ή 1,8 δισ. ευρώ και κατά 0,7% του ΑΕΠ ή 750 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – 2018.

Η  επανεξέταση όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων θα προκύψει μέσα από μια σειρά παραδοχές. Αυτές θα συμπυκνώνονται στις εισφορές που κατέβαλλε ο νυν συνταξιούχος, κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου, στον μισθό που ελάμβανε όταν εργαζόταν, αλλά και στην ηλικία που συνταξιοδοτήθηκε. Οι συγκεκριμένες παράμετροι ίσχυαν έτσι και αλλιώς για τον προσδιορισμό της σύνταξης. Απλώς τώρα, θα αξιοποιηθούν για να βγάλουν διαφορετικό αποτέλεσμα, δηλαδή διαφορετικές συντάξεις.

Έτσι, αναμένεται μεγαλύτερη περικοπή, για συντάξεις που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία (πέριξ των 50 ετών), άρα είναι πιθανό να έχουν καταβάλλει και λιγότερες εισφορές (15αετία, 20αετία, 25αετία). Αντίθετα, θα είναι μικρότερες οι περικοπές σε συνταξιούχους που προκύπτει ότι αποχώρησαν από την εργασία τους σε ηλικία 60 ετών και άνω.

Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει την εντολή να περιορίσουν τις όποιες απώλειες πρόκειται να υποστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ειδικά εκείνοι που λαμβάνουν προνοιακές παροχές. Είναι προφανές ότι στις περιπτώσεις αυτές τα ποσά των συντάξεων που χορηγούνται δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται όμως για περιπτώσεις συνταξιούχων στα όρια της φτώχειας και σκοπός του υπουργείου Εργασίας, είναι να προστατευθούν από ενδεχόμενες περικοπές.