Οικονομία

Δύσκολη η συμφωνία πριν το Eurogroup - Στον αέρα η δόση λόγω κόκκινων δανείων

Δύσκολη η συμφωνία πριν το Eurogroup - Στον αέρα η δόση λόγω κόκκινων δανείων Δύσκολη η συμφωνία πριν το Eurogroup - Στον αέρα η δόση λόγω κόκκινων δανείων
Δύσκολη η συμφωνία πριν το Eurogroup - Στον αέρα η δόση λόγω κόκκινων δανείων Με δυσκολίες προχωρούν οι διαβουλεύσεις Αθήνας και δανειστών, για να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα, και όπως όλα δείχνουν απομακρύνεται η δυνατότητα για μια θετική εισήγηση μέχρι το αυριανό Eurogroup, για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Μία ακόμη προσπάθεια αναμένεται να γίνει σήμερα, σε νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, μετά την άκαρπη χθεσινή, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Γιούνκερ.

Η πιο κρίσιμη διαφορά Αθήνας και πιστωτών είναι αυτή για τα «κόκκινα δάνεια«, και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη συνεδρίαση της Π. Γ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλά για ένα παράλληλο πρόγραμμα, που θα περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες του μνημονίου. Κυβερνητικές πήγες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει σύγκλιση ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, να υπάρξει σύγκλιση εντός της εβδομάδος.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάτων είναι κάτι που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί ζητούμενο. Άλλωστε γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να υποχωρήσει σε ζητήματα που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Για αυτό το λόγο, παρότι ο χρόνος είναι πλέον περιορισμένος, οι αντιστάσεις στα επίμονα «θέλω» των δανειστών παραμένουν ισχυρές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε εχθές το κόμμα πως η πρώτη κατοικία των αδυνάτων, θα προστατευθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΠΓ έθεσε το πλαίσιο: Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. ‘Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων.

Στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε και ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, περιγράφει όμως και το στοίχημα της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως ζητούμενο είναι: Να συνδυάσουμε την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων με ένα παράλληλο πρόγραμμα τολμηρών αλλαγών και μετασχηματισμών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και την οικονομία, που θα διαμορφώνουν ένα νέο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο, το οποίο τελικά θα είναι και το «κλειδί» για να βγούμε από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, από τη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να τιμήσει τη συμφωνία, κάλεσε όμως παράλληλα όλες τις πλευρές να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκεμμένα.